spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăEconomieComertTrump mută în Libia: Italia și Rusia, avantajate- Macron ar pierde

Trump mută în Libia: Italia și Rusia, avantajate- Macron ar pierde

-

Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu mareşalul libian Khalifa Haftar, liderul autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL) care încearcă să preia controlul asupra capitalei Tripoli, unde se află guvernul de uniune naţională (GNA) recunoscut de ONU, informează Casa Albă într-o declaraţie publicată vineri, transmit agenţiile Reuters, EFE și Agerpres.

- Reclama -

Haftar a mers recent și la Moscova și are relații bune cu Italia, care are investiții importante petrolifiere în Libia.

- Advertisement -

În declaraţie se menţionează că Trump ”recunoaşte rolul semnificativ al mareşalului Haftar în combaterea terorismului şi pentru securizarea resurselor petroliere ale Libiei”. De asemenea, conform aceluiaşi text, ei ”au discutat o viziune comună pentru tranziţia Libiei către un sistem politic stabil, democratic”.

Nu este clar de ce Casa Albă a aşteptat câteva zile pentru a face publică existenţa acestei conversaţii. Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avut şi el recent o discuţie cu mareşalul Khalifa Haftar.

- Advertisement -

Atât SUA, cât şi Rusia au anunţat joi că nu susţin în acest moment o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare a focului în Libia. În textul de rezoluţie propus de Marea Britanie forţele lui Haftar sunt acuzate de recenta escaladare a confruntărilor armate din Libia. Rusia şi-a manifestat obiecţiile faţă de această formulare, în timp ce SUA nu şi-au motivat refuzul de a susţine rezoluţia.

Forţele mareşalului Haftar desfăşoară de două săptămâni o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli. Deşi la începutul operaţiunii unităţile ANL au avansat rapid, ele par să se fi oprit în ultimele zile la câteva zeci de kilometri de capitală, de unde nu au mai reuşit să avanseze semnificativ şi acolo continuă luptele.

De când în Libia s-a instalat haosul după înlăturarea preşedintelui Muammar Gaddafi în 2011, mareşalul Haftar, un fost membru al structurii militare care l-a adus pe Gaddafi la putere în 1969, a format cu ajutorul forţelor care i-au rămas loiale o administraţie paralelă în estul Libiei, de unde a pornit acum ofensiva către Tripoli împotriva guvernului de uniune naţională al premierului Fayez al-Sarraj.

Acesta din urmă a fost primit în decembrie 2017 de către Donald Trump şi a fost asigurat atunci de susţinerea acestuia din urmă, într-un moment în care ONU spera că se va reuşi încheierea unui acord care să soluţioneze criza libiană.

Unii dintre principalii aliaţi ai Washingtonului, precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, îl susţin pe Haftar, acesta având relaţii bune şi cu Egiptul, deşi la nivel oficial autorităţile de la Cairo susţin guvernul libian recunoscut de ONU.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img