Trump mută cu Qatar-ul aflat sub blocada arabă

0
208

Emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, a discutat marţi, la Casa Albă, cu preşedintele american Donald Trump despre posibilitatea medierii disputei dintre SUA şi Iran şi a semnat mai multe acorduri comerciale, ceea ce indică o apropiere faţă de Washington, în pofida blocadei arabe impuse regimului de la Doha, informează miercuri EFE.

La doi ani de la adoptarea unei poziţii în favoarea Arabiei Saudite în disputa dintre regatele din Golful Persic, preşedintele Trump l-a primit pe emirul Qatarului ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, cu relaţiile bilaterale reparate şi cu numeroase contracte lucrative pe masă.

„Suntem prieteni de mult timp; lucrăm foarte mult împreună, investesc mult în ţara noastră „, a declarat Trump la începutul întâlnirii care a avut loc în Biroul Oval.

Deşi partea publică a întâlnirii s-a axat pe relaţia comercială, pe agendă discuţiilor s-a aflat şi Iranul, potrivit Casei Albe, având în vedere că micul emirat are o relaţie strânsă atât cu Washingtonul, cât şi cu Teheranul.

„Iranul face foarte multe lucruri rele în momentul actual şi ar fi bine să fiţi foarte atenţi”, a spus Trump.

Emirul Qatarului şi-a propus să se ofere pentru a media între cele două ţări şi să contribuie la reducerea tensiunilor care au continuat să crească în ultimele trei luni, potrivit purtătorului de cuvânt al ambasadei Qatarului în SUA, Yasim bin Mansur al-Zani.

„Ne-am oferit să acţionăm ca un mediator independent şi imparţial, dacă Iranul şi Statele Unite decid să discute”, a declarat Al-Zani pentru ziarul american The Daily Beast.

Casa Albă a primit oferta cu prudenţă, considerând că este puţin probabil ca pe termen scurt să se deschidă o negociere oficială cu Iranul, al cărui lider a refuzat până acum dialogul, în pofida tentativelor preşedintelui Trump.

„Nu cred că poate fi vorba de un rol oficial de mediere. Dar am putea apela la ei pentru a transmite mesaje şi pentru a comunica caracterul serios al intenţiilor guvernului de a reduce tensiunile, precum şi dacă ar construi un fel de cale spre dialog”, a declarat un oficial american pentru Washington Post.