Trump: Democrații sunt anti evrei

0
50
Clinton said after voting on election day, "it's a humbling feeling." REUTERS/Adrees Latif

Preşedintele american Donald Trump a acuzat vineri Partidul Democrat că a devenit „anti-evrei”, după dezbaterile furtunoase provocate de o aleasă musulmană pe tema susţinerii SUA pentru Israel, relatează AFP și Agerpres.

Camera Reprezentanţilor, dominată acum de democraţi, a aprobat joi o rezoluţie care condamnă discursurile care incită la „ură”, dar nu denunţă în mod concret afirmaţiile lui Ilhan Omar, singura aleasă din Congres care poartă văl islamic.

Pentru locatarul de la Casa Albă, care şi-a înmulţit atacurile împotriva tinerei deputate din Minnesota ale cărei declaraţii suscită tensiuni în sânul familiei democrate, acest vot a fost „o ruşine”.

„Democraţii au devenit un partid anti-Israel, au devenit un partid anti-evrei, iar acest lucru este regretabil”, a spus el în grădinile Casei Albe, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Alabama, un stat din sud unde mai multe tornade s-au soldat cu zeci de victime.

Miliardarul republican care a fost acuzat în trecut că răspândeşte stereotipuri privind comunitatea evreiască, iar afirmaţiile sale echivoce după o adunare a neonaziştilor de la Charlottesville, în 2017, care au provocat jenă în propria tabără, au rămas întipărite în memorie.

În acelaşi timp, el a făcut un gest apreciat de Israel prin mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

În opinia deputatei democrate Elaine Luria, acuzaţiile lui Donald Trump sunt deplasate şi nefondate.

„După cum o arată istoria şi votul de ieri (joi – n.r.) cu o majoritate zdrobitoare pentru condamnarea antisemitismului, există o puternică susţinere pentru Israel şi credinţa evreiască în rândul democraţilor”, a declarat ea pentru AFP.

Ilhan Omar, una dintre primele două femei musulmane din Congresul american, a denunţat săptămâna trecută faptul că anumite lobby-uri îndeamnă la „a depune un jurământ de credinţă către o ţară străină”, într-o referire la Aipac, puternic lobby pro-israelian din SUA.