spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăExterneTrump critică China că nu face destul în privința Coreii de Nord

Trump critică China că nu face destul în privința Coreii de Nord

-

- Reclama -

Președintele american a lansat un nou atac verbal pe Twitter la adresa liderului nord-coreean Kim Jong Un.Donald Trump, a minimalizat efortul diplomatic al Chinei de a convinge Coreea de Nord să renunțe la programele de înarmare, în vreme ce secretarul de stat american Rex Tillerson a spus că Beijingul face multe eforturi, dar ar putea contribui mai mult la limitarea aprovizionării cu petrol a Phenianului, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Într-o postare pe Twitter, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat un nou atac verbal la adresa liderului nord-coreean Kim Jong Un, numindu-l „Micul om-rachetă” și „cățeluș bolnav” după ce Coreea de Nord și-a lansat cea mai avansată rachetă balistică de până acum, miercuri.

- Advertisement -

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că atitudinea Washingtonului este periculoasă și provocatoare.

„Ai impresia că (Statele Unite) fac totul pentru a-l forța pe Kim Jong Un să-și piardă cumpătul și să facă încă o boacănă inacceptabilă. Asta este regretabil”, a spus Lavrov, adăugând că americanii ar trebui să explice ce anume urmăresc în privința Coreii de Nord. „Dacă caută pretext pentru a nimici Coreea de Nord, s-o spună deschis”, a mai spus Lavrov.

- Advertisement -

După noul test balistic nord-coreean, Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a vorbit, pe un ton apropiat de al președintelui Trump, de „distrugerea” regimului de la Fenian și a adresat un îndemn ultimativ Chinei de a-și folosi toată influența asupra Coreii de Nord:

„China trebuie să arate că poate fi lider și să-și îndeplinească promisiunile. China poate face asta din proprie voință sau vom lua noi, americanii, inițiativa”, a avertizat ambasadoarea Haley.

„Emisarul chinez care tocmai a revenit din Coreea de Nord pare să nu aibă nici o influență asupra micului om-rachetă” , a scris pe Twitter președintele Trump la o zi după ce a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping, cerându-i să-și folosească toată influența asupra Fenianului.

Mai târziu, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a clarificat situația spunând că Statele Unite nu au ca obiectiv vreo schimbare de regim în Coreea de Nord, concentrându-se asupra „denuclearizării” peninsulei coreene.

Iar ministrul american al apărării, Jim Mattis, a declarat că Washingtonul va face eforturi „neprecupețite” pe plan diplomatic, inclusiv în Consiliul de Securitate ONU, pentru a forța Phenianul să-și schimbe comportamentul.

La rândul lui, secretarul de stat Rex Tillerson a salutat eforturile chineze în privința Coreii de Nord, dar a adăugat că Beijingul ar trebui să facă mai mult pentru limitarea exporturilor sale de petrol către Fenian.

Reuters scrie că în vreme ce președintele Trump a fost mereu belicos în privința Coreii de Nord și critic la adresa Chinei, Tillerson a încercat constant să mențină speranța revenirii la dialog odată ce Fenianul arată că este gata să renunțe la programul său de arme nucleare și a lăudat unele eforturi diplomatice chineze.

Dar Tillerson s-ar putea să nu mai rămână multă vreme în fruntea Departamentului de Stat, iar diferențele de vederi cu președintele în privința Coreii de Nord constituie unul din motivele posibilei sale debarcări, amintește Reuters.

China a respins deocamdată chemările să impună embargoul petrolier Phenianului, spunând că un asemenea pas „unilateral” ar putea provoca o catastrofă umanitară.

AFP scrie că Beijingul se teme că adoptarea de sancțiuni economice mai dure împotriva Coreii de Nord ar putea duce la prăbușirea regimului și declanșa un val de migrație, eliminând totodată un stat-tampon între China și bazele militare americane din Coreea de Sud.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img