Președintele Statelor Unite, Donald Trump, folosește bani din donațiile primite pentru viitoarea sa campanie de realegere și fonduri ale Comitetului Național Republican (RNC) pentru a-și plăti avocații în ancheta presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, afirmă două surse ale agenției Reuters, a căror identitate nu a fost dezvăluită.
Comisia Electorală a SUA permite utilizarea fondurilor private de campanie pentru acoperirea cheltuielilor judiciare, dar acestea se referă de obicei la probleme juridice de rutină, cum ar fi disputele privind accesul la urne și obligațiile legale legate de calitatea de candidat sau de ales. Experți în legislație electorală consultați de Reuters consideră că Trump ar fi primul președinte american din epoca modernă a finanțelor de campanie care folosește banii din donații pentru a se apăra într-o anchetă penală.
Primele plăți, a căror valoare au fost deja efectuate, susține una din persoanele care cunosc situația. Reuters nu a reușit să afle valoarea, dar aceasta ar urma să fie făcută publică în documente oficiale. Sursa agenției nu a explicat modul de repartizare a cheltuielilor între campania lui Trump pentru alegerile din 2020 și RNC.
RNC urmează să își publice miercuri cheltuielile din august, iar campania președintelui va depune următoarea declarație financiară pe 15 octombrie.
Principalul avocat al lui Trump, John Dowd, a refuzat să explice cum sunt plătite cheltuielile judiciare ale președintelui. „Nu vă privește”, a adăugat el.
Reuters nu a putut determina cât de mari sunt aceste cheltuieli.
Trump și-a angajat în acest caz și avocatul din New York, Marc Kasowitz, la serviciile căruia recurgea de multă vreme. Acesta s-a retras însă, iar Dowd a preluat conducerea echipei de juriști, afirmă persoanele informate. Din echipă mai fac parte Jay Sekulow, specialist în drept constituțional, și Ty Cobb, jurist salariat al Casei Albe.
Un purtător de cuvânt al RNC a refuzat să comenteze, dar a declarat că comitetul a plătit deja cheltuieli judiciare ale campaniei. RNC dispune de un fond pentru apărare, care a fost folosit în special pentru renumărarea voturilor și alte proceduri de rutină.
Posibila complicitate cu Moscova a campaniei din 2016 a lui Trump este anchetată de procurorul special Robert Mueller. Una din pistele urmărite este presupusa obstrucționare a justiției de către președinte, prin concedierea lui James Comey din funcția de director al FBI. Rusia a negat în repetate rânduri orice amestec în alegerile prezidențiale din SUA, iar Donald Trump respinge toate acuzațiile de complicitate sau obstrucție.