spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriTrump a publicat un document care aruncă în aer FBI: ESTE O...

Trump a publicat un document care aruncă în aer FBI: ESTE O RUȘINE

-

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat Biroul Federal de Investigaţii şi Departamentul american al Justiţiei de faptul că îi favorizează pe democraţi, în detrimentul republicanilor, transmite BBC.

- Reclama -

Un oficial al Casei Albe a declarat că se aşteaptă ca în cursul zilei de vineri, Donald Trump să aprobe divulgarea unui raport secret al republicanilor, ce ar sugera că FBI şi-a depăşit atribuţiile, pentru a-l spiona pe unul dintre consilierii lui Trump.

- Advertisement -

UPDATE, 20.10: Preşedintele SUA, Donald Trump, şi congresmeni republicani au publicat vineri seară un memorandum controversat care conţine informaţii clasificate, argumentând că documentul demonstrează că FBI foloseşte în scop politic investigaţia în cazul ingerinţelor Rusiei.

- Advertisement -

„Memorandumul a fost trimis Congresului, a fost declasificat. Congresul va face orice vrea. Dar este o ruşine ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră”, a declarat Donald Trump, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Ulterior, Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, condusă de Partidul Republican, a anunţat publicarea documentului, despre care Donald Trump susţine că demonstrează că Biroul Federal pentru Investigaţii foloseşte ancheta în cazul presupuselor ingerinţe ruse pentru a-l discredita pe el.

„Şefii şi anchetatorii FBI şi Departamentului Justiţiei au politizat procesul sacru de investigare, folosindu-l în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor, ceva care ar fi fost de neconceput până în urmă cu puţin timp!”, a acuzat Donald Trump prin Twitter.

FBI şi Departamentul Justiţiei au cerut Casei Albe să nu desecretizeze informaţiile conţinute în acest memorandum, elaborat de membri republicani ai Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Această notă de patru pagini a fost întocmită de către controversatul preşedinte al acestei Comisii pentru Informaţii, republicanul Devin Nunes, în pofida avizului membrilor democraţi care fac parte din ea, a FBI-ului şi a Departamentului Justiţiei, pe baza unor informaţii secrete despre interceptări efectuate de către FBI, vizând un membru al echipei de campanie a lui Trump, în 2016.

„Memorandumul Nunes”, de la numele preşedintelui comisiei, Devin Nunes, urmăreşte să retraseze procedura secretă a punerii sub ascultare a consilierului Carter Page de către FBI cu concursul Departamentului Justiţiei cu începere din octombrie 2016. Potrivit republicanilor, anchetatorii şi-ar fi justificata această acţiune bazându-se pe un dosar de informaţii redactat de un fost spion britanic, Christopher Steele, angajat de un cabinet american plătit, la rândul său, de campania lui Hillary Clinton. Ei acuză FBI nu au adus la cunoştinţă judecătorilor care au autorizat punerea sub ascultare că echipa de campanie a lui Clinton a contribuit la finanţarea dosarului sau că Steele îi era ostil lui Trump.

DOCUMENTUL DECLASIFICAT:


ȘTIREA INIȚIALĂ:

Într-un mesaj publicat pe Twiter, preşedintele Trump acuză oficiali de rang înalt, unii dintre ei numiţi chiar de el, de faptul că politizează „procesul sacru de investigaţie” din FBI.

Conform raportului republican al cărui conţinut urmează să fie făcut public, FBI este acuzat de părtinire, în ancheta sa privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Preşedintele american, Donald Trump, ar putea aproba astăzi publicarea unui memorandum secret scris de republicanii din Comitetul pentru Informaţii al Camerei Reprezentanţilor.

Documentul priveşte ancheta FBI cu privire la posibilele legături dintre echipa lui Trump şi Federaţia Rusă.

FBI-ul îşi doreşte ca memorandumul să rămână secret, iar documentul a fost criticat şi de reprezentanţii Partidului Democrat.

Documentul pretinde că fostul spion britanic Christopher Steele (foto) a transmis informaţii greşite FBI-ului, care ar fi fost folosite pentru a-l supraveghea pe Carter Page, fost consilier al campaniei Trump.

Preşedintele Trump le-a spus consilierilor săi că ar putea beneficia de publicarea documentului pentru a pune capăt investigaţiei procurorului special Robert Mueller şi pentru a-i permite să demită înalţi oficiali ai Departamentului Justiţiei, adică pe adjunctul ministrului justiţiei, Rod Rosenstein, şi pe directorul FBI, Christopher Wray.

UPDATE 2:

Opoziţia democrată a agitat vineri spectrul unei „crize constituţionale” dacă Donald Trump va folosi ca pretext publicarea unei note criticând FBI pentru a-i concedia pe principalii responsabili ai anchetei asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale din 2016, transmite AFP.

„A-l concedia pe Rod Rosenstein (numărul doi din Departamentul Justiţiei), cadre din conducerea Departamentului Justiţiei sau pe Bob Mueller (procurorul special însărcinat cu ancheta asupra ingerinţei ruse) ar putea crea o criză constituţională fără precedent” din epoca Nixon, au avertizat liderii democraţi din Congres într-o scrisoare adresată preşedintelui.

Asemenea metode ar constitui „o obstrucţionare a justiţiei” ce poate duce la o destituire, au mai avertizat ei.

Mai devreme în cursul zilei, preşedintele american a aprobat declasificarea unei note confidenţiale elaborate de un ales republican care critică interceptările de către FBI ale comunicaţiilor unui membru al echipei de campanie a lui Trump din 2016.

„Cei mai înalţi responsabili şi anchetatori ai FBI şi Departamentului Justiţiei au politizat procesul sfânt al investigaţiei în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Opoziţia democrată se teme că omul de afaceri republican va utiliza această notă pentru a discredita întreaga anchetă asupra unei posibile înţelegeri secrete între echipa sa de campanie şi Rusia în alegerile prezidenţiale.

Robert Mueller, procurorul special numit de Departamentul Justiţiei, conduce această anchetă, mai scrie

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img