spot_img
22.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeTriumful lui Orbán la reuniunea bavarezilor lui Merkel

Triumful lui Orbán la reuniunea bavarezilor lui Merkel

-

Anul 2018 va fi cel al restabilirii voinţei populare în Europa – a declarat premierul ungar Viktor Orbán vineri în Germania la Mănăstirea Seeon, unde s-a desfăşurat cea de-a doua zi a consfătuirii de trei zile a deputaţilor aleşi din partea Uniunii Creştin- Sociale (CSU) în Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

CSU este aripa bavareză a CDU condus de Angela Merkel.

Prim-ministrul ungar şi Horst Seehofer, premierul bavarez şi totodată liderul CSU, au ţinut o conferinţă de presă comună după întrevederea avută. Cu această ocazie Viktor Orbán a afirmat că europenii au o voinţă clară. “Voinţa populară este univocă”: oamenii nu doresc să trăiască sub ameninţarea terorismului, doresc siguranţă publică, apărarea graniţelor şi scoaterea în afara Spaţiului Schengen a acelor persoane care nu au motive să trăiască acolo. Aceste persoane să fie duse înapoi acolo, unde îşi pot reîncepe viaţa, a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Viktor Orbán a subliniat: “noi ne-am situat de la început pe poziţia protecţiei frontierelor şi a respectării Acordului de la Schengen. Poziţia noastră a fost fondată pe acest acord, de exemplu am construit un gard şi am consolidat protecţia frontierelor, chiar şi când în Europa mai existau locuri unde haosul şi absenţa legalităţii erau sărbătorite.”

Premierul Ungariei a spus că a învăţat multe de la Horst Seehofer. Una dintre aceste reguli importante este că nici un drept nu poate fi fundamentat pe absenţa legalităţii, iar din această cauză legislaţia trebuie respectată cu precizie. Cum cresc presiunile şi provocările, este nevoie de cu atât mai multă precizie, s-a exprimat Viktor Orbán în opinia căruia Ungaria a înţeles această regulă.

El a mai spus, a exprimat în mod clar partenerilor bavarezi că Ungaria se situează în continuare de partea legalităţii. “Consideraţi-mă în continuare căpitanul unei cetăţi de frontieră a Bavariei. Frontiera sudică a Bavariei este la graniţa dintre Serbia şi Ungaria, iar când noi apărăm acea graniţă, apărăm şi Bavaria” – a declarat premierul ungar.

Viktor Orbán a relatat că în întrevederea cu Horst Seehofer au vorbit şi despre viitorul economiei europene. El a precizat că opiniile CSU şi ale partidelor din coaliţia guvernamentală ungară coincid în totalitate. Nu se poate trăi din banii altora, deci fiecare trebuie să-şi atingă propriile performanţe economice. Datoriile de stat trebuie reduse, deficitele bugetare menţinute sub 3% din PIB şi fiecare trebuie să implementeze acasă reformele pieţei muncii. Acestea sunt “teme de casă” pentru fiecare stat membru al UE, a explicat prim-ministrul Ungariei potrivit căruia trebuie asumată această responsabilitate naţională. A mai subliniat că nu sprijină reformele care înlocuiesc responsabilitatea naţională cu iresponsabilitatea naţională, încercând să dizolve această iresponsabilitate într-o oarecare responsabilitate europeană de ansamblu, a explicat Viktor Orbán.

Horst Seehofer a anunţat în timpul conferinţei de presă că va înfiinţa o alianţă între Bavaria şi ţările Europei Centrale şi de Est. El a relevat că se va afla personal în fruntea acestei iniţiative menite să consolideze în viitor cooperarea dintre Bavaria şi ţările Europei Centrale şi de Est.

Premierul bavarez a arătat că volumul schimburilor comerciale dintre Bavaria şi ţările Grupului de la Vişegrad este mai mare decât cel dintre landul german, respectiv Franţa şi Marea Britanie. “Şi din acest motiv este în interesul Bavariei dezvoltarea legăturilor, a spus Horst Seehofer.

Alexander Dobrindt, liderul deputaţilor aleşi din partea CSU în Bundestag a subliniat: “ştim că Ungaria acţionează conform principiilor statului de drept în vederea protecţiei frontierelor externe”. El a adăugat că Ungaria este un partener de discuţie important în probleme strategice de nivel european având în vedere că este ţară membră NATO, UE precum şi a Spaţiului Schengen.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img