spot_img
-3.3 C
București
joi, februarie 9, 2023
AcasăAnalizeTrilaterala gazelor plănuită de Rusia: Rețeaua de gazoducte către Afganistan, Pakistan, India...

Trilaterala gazelor plănuită de Rusia: Rețeaua de gazoducte către Afganistan, Pakistan, India și China, pe cât de fantastică pare astăzi, va deveni în curând o realitate

-

Miercuri, CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, a avut o întâlnire de lucru la Sankt Petersburg cu prim-viceprim-ministrul Kazahstanului, Roman Sklyar. În urma discuțiilor, cele două părți au semnat o foaie de parcurs pentru cooperarea în domeniul gazelor. Nu sunt disponibile detalii despre document, dar experții spun că acesta ar putea fi primul pas către stabilirea unei uniuni ale gazelor naturale.

- Reclama -

„Acordul semnat între Kazahstan și Gazprom este un pas mai aproape de un proiect major care se numește în mod obișnuit alianța trilaterală”, a declarat șeful Departamentului pentru Asia Centrală și Kazahstan al Institutului Țărilor CSI, Andrey Grozin, pentru Nezavisimaya Gazeta. Potrivit expertului, așa și-a implementat Rusia noua strategie energetică care va fi reorientată spre sud dinspre vest. „Acesta va fi noul curs al politicii de stat a Rusiei și este evident că nici Astana, nici Tașkent nu vor refuza să participe la proiect. Experții sunt de acord că Asia de Sud-Est va deveni cea mai mare regiune consumatoare de energie până la mijlocul acestui secol și o zonă extinsă. Rețeaua de gazoducte către Afganistan, Pakistan, India și China, pe cât de fantastică pare astăzi, va deveni în curând o realitate. Prin urmare, este necesar să se comercializeze materii prime [rusești] în economiile din Sud”, crede Grozin.

Totuși, cercetătorul principal la Centrul IMEMO de Studii Post-Sovietice Stanislav Pritchin a avertizat că dacă Astana și Tașkent ar privi uniunea trilaterală a gazelor prin prisma geopoliticii, temându-se de sancțiunile occidentale, nimeni nu va câștiga, pentru că o astfel de poziție ar fi contraproductivă, preconizându-se inițial. conflict și joc împotriva intereselor membrilor de sindicat înșiși.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img