spot_img
20.2 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăBasarabiaTransnistria a început mobilizarea rezerviștilor și recrutează tineri care nu au făcut...

Transnistria a început mobilizarea rezerviștilor și recrutează tineri care nu au făcut armata

-

Mobilizarea decretată în stânga Nistrului reprezintă o provocare periculoasă, au avertizat în cadrul unei emisiuni televizate mai mulți experți de la Chișinău. În regiunea transnistreană a început campania de mobilizare a militarilor în rezervă și de recrutare a tinerilor care nu și-au satisfăcut serviciul militar în termen, transmite Digi 24.

„Felul cum este organizată mobilizarea ne dă de gândit că Tiraspolul vrea să-și extindă armata și mobilizează tineri cu studii superioare care au primit și gradul de ofițer. Nu este vorba de o pregătire de rutină, iar Chișinăul, prin serviciile sale speciale, trebuie să afle ce se întâmplă și să ia atitudine”, a afirmat Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificare de Control, organism responsabil de securitatea în zona demilitarizată de pe Nistru, potrivit agenției IPN, citată de Agerpres.

- Advertisement -

Valeriu Cerba, prorector al Universității de Studii Europene din Moldova, consideră de asemenea că anunțarea mobilizării de către regimul separatist nu este întâmplătoare. „Decretul liderului separatist Evgheni Șeviciuk se încadrează perfect într-o gamă de provocări menite să destabilizeze situația”, a declarat acesta.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat nu demult că Rusia concentrează forțe militare la frontiera cu Ucraina. „Nu este exclus ca decizia lui Șevciuk să fi fost coordonată cu Moscova”, a mai adăugat Valeriu Cerba.

- Advertisement -

Declarațiile experților de la Chișinău intervin după ce presa locală a semnalat că în regiunea transnistreană a început mobilizarea militarilor în rezervă, un decret în acest sens fiind semnat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Un alt document prevede recrutarea în rândul forțele armate a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu și-au satisfăcut până acum serviciul militar în termen. Conform mass-mediei de la Chișinău, așa-numita armată transnistreană ar avea un efectiv de până la 7.000 de militari, iar 80.000 de soldați ar fi în rezervă.

De notat că Evgheni Șevciuk se află în aceste zile în vizită la Moscova, după cum anunță agenția transnistreană Novosti PMR. El s-a întâlnit luni cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, cei doi discutând probleme de „cooperare bilaterală”. În cadrul întâlnirii, „președintele Transnistriei a mulțumit părții ruse pentru sprijinul în menținerea păcii pe Nistru, subliniind importanța și eficiența operațiunii de menținere a păcii”, mai scrie Novosti PMR.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img