spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeTraian Berbeceanu, protejatul lui Kovesi și al Sistemului: CUM A ASCUNS DNA...

Traian Berbeceanu, protejatul lui Kovesi și al Sistemului: CUM A ASCUNS DNA PROBE

-

Dosarul în care sunt cercetaţi Traian Berbeceanu şi cei care l-au trimis în faţa justiţiei a ajuns la ultima etapă. În timp ce Ioan Mureşan, fost şef DIICOT Alba, susţine că a fost „o ţintă” a DNA pentru „salvarea lui Berbeceanu”, poliţiştul consideră că probele din dosarul său au fost „trucate”, conform unei analize Mediafax.

- Reclama -

Berbeceanu este cunoscut drept un apropiat al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

- Advertisement -

În 2013, Traian Berbeceanu a fost arestat timp de câteva luni într-un dosar instrumentat de DIICOT Alba, structură condusă de Ioan Mureşan. Ulterior, în 2014, DNA a deschis o anchetă care îi viza pe Mureşan, pe procurorul care a instrumentat cauza, Nicolae Cean, şi pe poliţiştul Alin Muntean.

- Advertisement -

Ambele părţi au acuzat parchetele care le-au instrumentat dosarele de înscenare. Fostul şef al BCCO Alba consideră că i s-a fabricat dosarul deoarece a făcut investigaţii, în virtutea funcţiei pe care o avea, şi a identificat dosare în care existau suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de către Alin Muntean şi Ioan Mureşan. La rândul său, Ioan Mureşan consideră că s-a urmărit înlăturarea lui din sistem, precizând că „scopul a fost însă atins, iar procurorii DIICOT şi reprezentanţi ai celorlalte instituţii BCCO, ANAF, ş.a., au fost presaţi şi împiedicaţi să-şi exercite atribuţiile corect şi fără temere în continuare, aspect ce se poate observa simplu din rezultatele ulterioare ale autorităţilor din zonă privind investigarea marilor grupări infracţionale”.

„Nu întâmplător şi în acelaşi sens este şi faptul că, în ultimele zile ale guvernului zis tehnocrat, evaziunea fiscală a fost scoasă din competenţa DIICOT, fiind lăsată doar la parchetele tradiţionale (..), precum şi a DNA care foloseşte aceste dosare instrumentate parţial şi nu cu privire la întreaga grupare, doar pentru incriminarea unor ţinte, nefiind obiectul de activitate principal aflat în competenţa DNA”, susţine Mureşan.

Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, susţine că a fost o ţintă, iar scopul era salvarea lui Traian Berbeceanu, precizând că DNA a început urmărirea penală împotriva sa doar în baza unor denunţuri, fără să aibă dosarul în care este acuzat de falsificare de probe.

Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, acuză DNA că a folosit ca denunţători persoanele cercetate şi trimise în judecată de structura pe care a condus-o.

”DNA nu a fost astfel interesat de afirmaţiile martorilor privind faptele de corupţie, abuzurile şi deconspirările cauzelor comise de Berbeceanu Traian şi alte persoane din anturajul său, fapte avute în competenţă şi arătate de martori, încheind spre exemplu la sesizarea unui martor, doar un proces verbal prin care au arătat că verificările DNA mă privesc pe mine şi nu pe Berbeceanu Traian, aspect care confirmă încă o dată că eu am fost o ţintă şi scopul era salvarea lui Berbeceanu”, a spus Mureşan.

Mureşan susţine că DNA a intervenit în ancheta DIICOT, creând un conflict constituţional între autorităţile statului.

”DNA nu are competenţa şi nu poate interpreta probele, analiza oportunităţile şi considerentele reprezentanţilor altor autorităţi publice şi cu atât mai mult a altor magistraţi, cu privire la care legea stabileşte expres că aprecierea probelor de către aceştia este liberă. Încălcarea acestor prevederi de către DNA este însă evidentă şi expresă. DNA nu a lăsat astfel DIICOT să-şi finalizeze ancheta şi să verifice fără obstrucţii realitatea acuzaţiilor aduse lui Berbeceanu Traian, administrând practic aceleaşi probe în paralel cu DIICOT şi luând în considerare doar datele furnizate de Berbeceanu Traian, evident interesate, fără a verifica credibilitatea acestora şi loialitatea administrării lor, favorizându-l pe Berbeceanu Traian şi intervenind practic în ancheta altui organ de urmărire penală pe care a obstrucţionat-o, creând un evident conflict constituţional între autorităţile statului şi nu un conflict pozitiv de competenţă, deoarece DNA nu dorea şi nu a solicitat anchetarea faptelor lui Berbeceanu Traian, considerându-l aprioric şi fără nicio anchetă nevinovat”, acuză Mureşan.

Ioan Mureşan precizează că magistraţii sunt suverani în a aprecia probatoriul administrat în cauzele cu care sunt investiţi, dând interpretarea pe care o consideră corespunzătoare, iar pronunţarea unor soluţii sau acte procedurale/procesuale de către procurori, potrivit convingerii lor, nu poate fi echivalată cu represiune nedreaptă sau abuz în serviciu. ”Teoretic, continuarea anchetei putea duce la orice rezultat, însă DNA a intervenit brutal şi conflictual, obstrucţionând-o şi stopând evoluţia liberă a acesteia”, susţine acesta.

Fostul şef al DIICOT Alba adaugă că DNA are ”un limbaj dublu dat de interesul de a-l salva pe Berbeceanu Traian” pentru că ”face parte din <<sistem>> şi era protejatul acestuia”.

”După ce martorii erau audiaţi la DIICOT şi Berbeceanu ducea copiile declaraţiilor la DNA, aceştia erau chemaţi şi reaudiaţi de DNA, presându-i să-şi nuanţeze declaraţiile şi dând soluţii de neurmărire doar dacă declarau cum voiau ei. În aceste condiţii, cum ar putea reacţiona martorii? Acesta este rolul DNA? Acesta este un proces echitabil? DNA nu poate imputa astfel, fiind ilegal, mie şi celorlalţi anchetatori DIICOT, faptul că au făcut verificări privind datele şi informaţiile primite/constatate referitoare la Berbeceanu Traian, pe care le-au interpretat conform propriei lor aprecieri. Mai mult, cu privire la ancheta efectuată de mine şi ceilalţi procurori DIICOT, conducerea DIICOT, Procurorul General sau CSM nu au imputat nimic, ci din contră, s-a confirmat prin trimiterea în judecată a lui Berbeceanu Traian pe aceeaşi stare de fapt şi retragerea avizului de poliţie judiciară”, a mai spus Mureşan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img