spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeTornada libaneză

Tornada libaneză

-

În contextul complicat al Orientului apropiat Libanul traversează în prezent cea mai gravă criză de la războiul civil încheiat în 1990. Haosul din Siria are grave repercursiuni în Liban, ţară care suferă şi din cauza unui sistem politic incapabil să mai ofere prosperitate şi justiţie libanezilor, transmite RFI.

- Reclama -

În Franţa se multiplică apelurile în vederea unor iniţiative în favoarea Libanului, ţară aflată pe marginea prăpastiei, spun unii comentatori. Numeroşi libanezi îşi părăsesc ţara, preţurile au crescut excesiv, clasele mijlocii au sărăcit, comunităţile libaneze riscă să fie antrenate în războaiele civile din regiune.

- Advertisement -

Comunitatea internaţională ar trebui să intervină pentru a salva Libanul, iar Franţa ar trebui să organizeze o conferinţă internaţională în acest sens, declară un fost lider al socialiştilor francezi, Jean-Christophe Cambadelis. Tot el consideră că Libanul ar trebui pus sub protecţie internaţională pentru a-şi regăsi suveranitatea şi prosperitatea.

Una din marile probleme ale ţării rămîne faptul că Heţbolahii, cei care au participat la salvarea regimului de la Damasc, controlează sectorul bancar precum şi ramuri vitale ale economiei libaneze, dar funcţionează ca un stat în stat. Incapacitatea sistemului politic multiconfesional libanez de a lansa reforme a dus la devalorizarea, cu 80 la sută faţă de dolar, a lirei libaneze şi la penurii alimentare. Cotidianul Le Monde evocă un caz simptomatic pentru criza prin care trece societatea libaneză: pe data de 3 iulie un libanez în vîrstă de 61 de ani s-a sinucis în plină stradă la Beirut lăsînd în urma sa şi un mesaj pentru a-şi justifica gestul: foamea şi lipsa de perspectivă.

- Advertisement -

Sistemul bancar al ţării este în mare măsură considerat vinovat pentru degringolada actuală, şi de altfel libanezii îşi transferă masiv capitalurile în străinătate. Citez din analiza cotidianului Le Monde: „Libanul nu este traversat de o criză ci de o tornadă care îl declasează în ritm alert prin prăbuşirea puterii de cumpărare, prin concedieri şi lipsă de repere.” Libanezii, altădată invidiaţi în regiune pentru vitalitatea lor, sunt consideraţi în prezent drept popor aflat în pericol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img