spot_img
34.2 C
București
luni, iulie 8, 2024
AcasăLifestyleTOP 7 alimente hrănitoare şi versatile pe care să le ai mereu...

TOP 7 alimente hrănitoare şi versatile pe care să le ai mereu la îndemână

-

- Reclama -

De cele mai multe ori, alimentele de bază sunt cele care te ajută să prepari o mulţime de feluri de mâncare şi cu care te poţi juca în bucătărie foarte uşor. Nu ai nevoie de semipreparate, alimente procesate, potentiatori de arome sau coşuri de cumpărături pline ca să mănânci echilibrat şi să găteşti rapid, dimpotrivă. Alimentele de bază, hrănitoare şi versatile, îţi vor fi mult mai de ajutor.

- Advertisement -

Iată TOP 7 alimente nutritive şi versatile pe care să le ai mereu în bucătărie:

Orez

- Advertisement -

Un aliment foarte versatil, orezul te poate ajuta să prepari o mulţime de feluri de mâncare rapid şi cu costuri reduse. Dacă îţi doreşti o variantă de orez plină de nutrienţi, optează pentru orez integral sau brun, bogat în carbohidraţi complecşi, vitamine din gama B şi fibre. 

Ce poţi pregăti cu ajutorul orezului? În primul rând, îl poţi fierbe ca atare cu sare, condimente şi poate câteva legume ca să obţii o garnitură perfectă. Mai apoi, orezul merge de minune în ciorbe şi salate sau chiar că bază pentru pilaf.

Ovăz

Cerealele integrale sunt surse minunate de carbohidraţi de calitate. Dacă vei opta pentru ovăz primeşti nu doar o sursă bună de carbohidraţi şi fibre, ci şi vitamine şi minerale precum zinc, cupru, magneziu, mangan şi vitamina B5. Ovăzul se pretează pentru o mulţime de preparate rapide, de la brioşe la terciuri, clătite sau pâine de casă. În plus, are un preţ prietenos şi se depozitează foarte uşor.

Leguminoase

Leguminoasele, cum ar fi năutul, lintea, fasolea sau mazărea se număra printre cele mai iubite superalimente. Sunt bogate în proteine, fibre şi carbohidraţi, dar şi-n micronutrienti ca fierul, cuprul, zincul sau vitaminele din gama B. E o idee bună să păstrezi mereu câteva porţii de leguminoase în cămară, mai ales că se pot prepara în zeci de moduri. Le poţi folosi pentru tocănite, supe, salate, dar şi piureuri.

Avocado

Un fruct bogat în grăsimi sănătoase şi nutrienţi precum potasiu, vitamina K, vitamina E şi vitamina B6, avocado devine din ce în ce mai popular în rândul celor ce îşi doresc să mănânce echilibrat. Şi pe bună dreptate, acest fruct nu numai că e hrănitor, dar îşi poate găsi locul uşor într-o mulţime de preparate. Dacă îl pasezi şi îl amesteci cu ceapă şi roşii obţii un sos delicios, pe numele lui guacamole. Dacă îl vrei pentru a da gust salatelor, micului dejun sau omletei, tot ce trebuie să îl faci este să îl tai bucăţele şi să îl servești lângă de mâncarea preferată.

Avocado merge bine cu peşte, mai ales cu somon, crema de brânză, legume diverse, hummus sau chiar ouă.

Fructe de pădure

Un alt exemplu foarte bun de superalimente, fructele de pădure sunt pline de nutrienţi, de la vitamina C şi K la potasiu, magneziu, fibre şi prebiotice. În plus, le poţi consuma într-o mulţime de feluri şi se numără printre cele mai accesibile fructe. Serveşte-le ca atare sau în smoothieuri dacă ai poftă de ceva dulce, include-le în compoziţia prăjiturilor sau deşerturilor de casă sau decorează clătitele şi terciul de ovăz cu ele.

Roşii

Roşiile sunt pline de antioxidanţi, fibre, potasiu, vitamina C şi vitamina A, unde mai pui că-s gustoase, accesibile şi perfecte pentru zeci de reţete. Foloseşte-le ca bază pentru sosuri, în tocănite, ciorbe sau supe, în salate sau pur şi simplu ca atare, alături de omletă, sandwichuri sau ouă fierte. Mai mult, acestea au şi preţuri prietenoase, în special în pieţe sau supermarketurile cu preţuri accesibile.

Ouă

Dacă vrei un aliment bogat în proteine de calitate, antioxidanţi, fosfor, vitamina B12 şi grăsimi sănătoase, atunci oul e varianta câştigătoare. Ouăle sunt nu doar bogate în nutrienţi, ci şi uşor de preparat. În doar câteva minute le poţi face omletă, le poţi fierbe sau prăji şi le poţi servi alături de legume, pâine prăjită, salate ori mămăligă.

Cum depozitezi corect alimentele?

Alege un frigider performant. În ziua de azi, poţi prelungi uşor durata de viaţă a multe produse, dacă le depozitezi corect în frigider şi optezi pentru un aparat performant. Fie că ai un frigider incorporabil, un frigider side-by-side sau un model mini, asigură-te că setezi temperatura potrivită şi pui alimentele pe rafturile potrivite. Dacă optezi pentru frigider incorporabil, trebuie să ştii că acest lucru nu va afecta durata de viaţă a aparatului, dimpotrivă. În general, frigiderele incorporabile rezista mai bine în timp.

Nu uita de cămară. Fie că ai frigider incorporabil, french, mini sau side-by-side, nu toate alimentele îşi au locul în aparatul minune. E o idee bună să păstrezi cerealele, pastele, orezul, conservele, leguminoasele, zahărul şi borcanele nedesfăcute la loc uscat şi răcoros, în cămară sau în sertarele din bucătărie.

Foloseşte lista de mai sus ca să găteşti mai uşor şi să mănânci mai bine. Păstrează mereu în bucătărie alimente hrănitoare şi accesibile, precum ouăle, orezul, fructele de pădure, ovăzul sau leguminoasele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img