spot_img
2.2 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăAnalizeTomac: Vizita ministrului de interne austriac la București e egală cu zero

Tomac: Vizita ministrului de interne austriac la București e egală cu zero

-

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac susţine că vizita ministrului de interne austriac la Bucureşti, Gerhard Karner, este egală cu zero, precizând că nu avem nevoie de vizite prin care să fim puşi în situaţii umilitoare. El a precizat că nu crede că ministrul austriac ne va da vreo veste pozitivă cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen.

- Reclama -

”Din punctul meu de vedere, vizita ministrului austriac la Bucureşti este egală cu zero. Nu avem nevoie de vizite prin care din nou să fim puşi în situaţii umilitoare. Eu nu cred că ministrul de interne austriac, venind mâine la Bucureşti, ne va da vreo veste pozitivă. Probabil domnul Bode se pregăteşte de final de mandat, nu va mai fi în viitorul guvern, asta ne-a anunţat preşedintele Iohannis, şi atunci încearcă să prezinte un bilanţ, să spună ”eu am făcut tot ce a depins de mine”. Nu s-a făcut aşa. După mine, această vizită nu are nicio valoare. Eu l-aş fi primit la aeroport, i-aş fi dat nişte fursecuri şi l-aş fi trimis înapoi, pentru că în această chestiune decide Nehammer, iar Nehammer, împreună cu Ruttte, în luna ianuarie,  au spus foarte clar că ei vor face bloc comun pentru a bloca extinderea spaţiului Schengen. Nu am văzut o poziţie schimbată din partea guvernului austriac în ceea ce priveşte această chestiune. La fel cum nu cred că la Consiliul JAI din iunie va fi pe ordinea de zi acest subiect”, a declarat Eugen Tomac. 

- Advertisement -

El a menţionat că singura şansă pentru ca România să intre în Spaţiul Schengen în acest an este ca acest subiect să se afle pe ordinea de zi a Consiliului European din 9 iunie. 

“Singura soluţie concretă prin care se poate schimba ceva în acest dosar este dacă preşedintele nostru călător ar avea capacitatea împreună cu Ursula von der Leyen şi împreună cu Charles Michel să pună pe ordinea de zi a Consiliului European din 9 iunie acest subiect. Doar în acea situaţie se poate spera că în acest an mai există vreo şansă ca la Consiliul JAI din septembrie România să primească o veste pe care o merită. Noi nu cerşim ceva. Nouă ni se încalcă un drept fundamental, consacrat prin tratat. Or, atât timp cât există state care pun sub semnul întrebării loialitatea lor faţă de tratatul Uniunii Europene şi blochează dezvoltarea Uniunii Europene, pentru că prin acest veto, Austria blochează bunul mers al Uniunii Europene, chestiuni prevăzute în tratate, reguli scrise în tratate. Noi, la ora actuală suntem puşi în această situaţie discriminatorie”, a afirmat europarlamentarul PMP.

- Advertisement -

El a adăugat că la Bucureşti nu există o strategie pentru aderarea la Schengen. 

“Şi cel mai dureros lucru nu este că austriecii au adoptat această poziţie, care, evident, mă nemulţumeşte, este că la Bucureşti nu există o strategie, nu a existat un plan B pe care cineva să şil asume. L-am văzut pe preşedintele României resemnat a doua zi sau a treia zi, după o săptămână când a reacţionat atunci, după Consiliul JAI din decembrie, spunând nu am putut vorbi că am fost supărat, dar nu facem nimic împotriva nimănui, ne resemnăm şi stăm cuminţi mai departe. Mi se pare o abordare sfidătoare, pentru că noi suntem 20 de milioane de cetăţeni români, cetăţeni europeni, plătitori de taxe şi impozite şi avem, pe lângă obligaţii şi drepturi de care nu ne bucurăm şi aveam nevoie de un mesaj guvernamental, un mesaj de stat extrem de ferm”, a mai declarat Eugen Tomac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img