spot_img
20.4 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizeTomac: România nu are nici o șansă să intre în Schengen în...

Tomac: România nu are nici o șansă să intre în Schengen în 2023

-

Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac. Președintele PMP crede că România nu are nici o șansă să intre în zona europeană de liberă circulație în 2023.

Eugen Tomac spune ce șanse sunt ca România să adere la Schengen în 2023: ”În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen. Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”.

- Advertisement -

Eurodeputatul PMP militează pentru un proces la CJUE, în dosarul Schengen: ”Șansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluție pe care o văd în momentul de față și care poate fi luată în calcul și ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la București și anume să sesizăm Curtea de Justiție a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituțiile UE. Comisia este cea care stabilește dacă un stat îndeplinește criteriile, dacă respectă legislația Schengen și trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă și în același timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state. Or eu am rezerve serioase în ceea ce privește corectitudinea evaluărilor pe care le-a făcut Viena cu privire la noi și tocmai de aceea trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care ni le oferă UE pentru a ne bate pentru dreptatea noastră”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img