spot_img
5 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeTitus Corlățean: Orice formulă imperativă de a cere UDMR-ului să se dezică...

Titus Corlățean: Orice formulă imperativă de a cere UDMR-ului să se dezică de nişte lucruri, de astăzi până mâine, este contraproductivă şi nerealistă. E un moment de examinare profundă internă şi nu publică, ci internă, la nivelul liderilor UDMR cu privire la modul în care doresc să facă politică de acum înainte reprezentând, e adevărat, în primul rând, interesele cetăţenilor români de etnie maghiară, dar nu un partid politic care să dea senzaţia că e dependent de Budapesta şi de o altă capitală şi de un alt partid

-

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, vineri, că liderii UDMR ar trebui să facă o „examinare profundă internă” a modului în care doresc să facă politică, „ca partid politic din România, al României”, care reprezintă, în primul rând, interesele cetăţenilor români de etnie maghiară, „dar nu un partid politic care să dea senzaţia că e dependent de Budapesta şi de o altă capitală şi de un alt partid”.

- Reclama -

„Eu cred că orice formulă imperativă de a cere UDMR-ului să se dezică de nişte lucruri, de astăzi până mâine, este contraproductivă şi nerealistă. Per a contrario, eu cred cu sinceritate că e un moment de examinare profundă internă şi nu publică, ci internă, la nivelul liderilor UDMR cu privire la modul în care doresc să facă politică de acum înainte, ca partid politic din România, al României, reprezentând, e adevărat, în primul rând, interesele cetăţenilor români de etnie maghiară, dar nu un partid politic care să dea senzaţia că e dependent de Budapesta şi de o altă capitală şi de un alt partid”, a afirmat Corlăţean, la Palatul Parlamentului.

- Advertisement -

Întrebat cum poate funcţiona coaliţia de guvernare în contextul reacţiilor liderilor UDMR la declaraţia premierului ungar, Viktor Orban, de la Tuşnad, fostul ministru de Externe a spus că acest lucru este posibil prin două tipuri de dialog politic – unul care să se poarte într-o manieră onestă, clară şi directă, iar celălalt presupune o discuţie foarte serioasă în interiorul UDMR.

„Prin două tipuri de dialog politic. Dialogul politic care trebuie să existe de o manieră onestă, dar clară, directă, între cei care conduc cele trei partide din coaliţie, dar, încă o dată, printr-o discuţie foarte serioasă în interiorul UDMR, între liderii politici, pentru că e nevoie să facă o examinare foarte serioasă. Eu nu sunt în favoarea unui ultimatum dat liderilor UDMR. Mizele în România astăzi ţin foarte mult şi de zona externă, de stabilitate, de urgenţele de natură economică, energetică. E nevoie de stabilitate, dar e nevoie ca UDMR să-şi facă o examinare internă şi să ia anumite decizii care să răspundă unui interes mai larg al României şi nu al unor grupuri de putere de la Budapesta”, a precizat Corlăţean.

- Advertisement -

În ceea ce priveşte posibilitatea asigurării unei stabilităţi politice fără UDMR la guvernare, senatorul PSD a subliniat că social-democraţii au fost dintotdeauna în favoarea unei „asocieri” a reprezentanţilor politici ai unei minorităţi care are peste un milion de cetăţeni în România, dar cu respectarea unor reguli.

„Geometria şi matematica sunt foarte simple, dau rezultatul, se poate şi cu, se poate şi fără, dar pe un interes mai larg de stabilitate, noi, cei din PSD, am fost dintotdeauna în favoarea unei asocieri a reprezentanţilor politici ai unei minorităţi care are peste un milion de cetăţeni în România, dar cu respectarea anumitor reguli. Este benefic ca minorităţile naţionale, mai ales minoritatea maghiară, să aibă reprezentare politică în procesul de decizie, dar trebuie discutate anumite lucruri care senzaţia mea este că nu au fost discutate foarte serios, în ultimul an cel puţin, şi respectarea unor reguli care să dea şi mai multă independenţă sau libertate la poziţionarea UDMR-ului faţă de nişte lucruri inacceptabile, care vin constant de la Budapesta pe teritoriul României, foarte adesea ofensând identitatea naţională românească, până la urmă, sau atributele constituţionale ale statalităţii României sau, aşa cum a fost cazul acum, generând ofensă unor simboluri istorice foarte delicate sau unor indentităţi europene la care noi, românii, cel puţin, ţinem”, a menţionat Titus Corlăţean.

În opinia sa, UDMR se află în faţa unui „examen dificil”. „E un examen foarte dificil pentru UDMR, în realitate, şi cel puţin comentariul meu public este că e un moment de inflexiune în care liderii UDMR trebuie să-şi facă evaluarea internă, fără a da declaraţii publice – îi înţeleg foarte bine în cercul vicios în care au intrat şi nu prea ştiu cum să iasă, dar e un moment al adevărului pentru ei”, a menţionat senatorul PSD. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img