spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAnalizeTitus Corlățean, interviu în austriacul Der Standard: Uitaţi-vă pe hartă. E prostesc...

Titus Corlățean, interviu în austriacul Der Standard: Uitaţi-vă pe hartă. E prostesc să crezi că că un migrant din Serbia sau Croaţia ar trece prin România. De ce ar face un ocol, în loc să treacă direct spre vest, via Ungaria? Avem sentimentul umilirii societăţii româneşti

-

Senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, fost ministru de Externe, șeful Comisiei de Politică Externă, acuză guvernul austriac de necinste în urma veto-ul privind aderarea României la Schengen într-un interviu pentru Der Standard. Politicianul român se va deplasa în această săptămână la Viena pentru a căuta modalități de ieșirea din criză.

Săptămâna aceasta, o delegație de parlamentari români din mai multe partide va merge la Viena pentru a găsi căi de ieșire din situaţia actuală. Fostul ministru de externe Titus Corlățean conduce delegația şi a acordat un interviu presei austriece, scrie Ziarul Românesc din Viena. 

- Advertisement -

“România este într-o situaţie paradoxală. Am fost respinşi de Austria, deşi îndeplinim toate criteriile de aderare la Schengen. Bineînţeles, putem pune în aplicare orice proiect pilot care convine intereselor principalului partid de guvernământ din Austria. Dar vreau să accentuez un lucru: migranţii ilegali nu vin prin România. Şi dacă cineva continuă să asocieze migraţia ucraineană cu migraţia ilegală, atunci acea persoană este fie neprofesionistă, fie lipsită de onoare. De asemenea, uitaţi-vă pe hartă. E prostesc să crezi că că un migrant din Serbia sau Croaţia ar trece prin România. De ce ar face un ocol, în loc să treacă direct spre vest, via Ungaria? Cu toate astea, noi sperăm într-o cooperare cu Viena, un parteneriat care să definească un traseu clar de aderare la Schengen, chiar în acest an”, a declarat Corlăţean pentru Der Standard.

“Partidul de guvernământ austriac a folosit, în mod imoral, România pentru luptele sale politice interne, înainte de alegerile din Austria inferioară. Nici măcar nu şi-au atins scopul. Au pierdut majoritatea, au alimentat extrema dreaptă din Austria şi au pus în pericol un parteneriat, inclusiv unul economic, cu o ţară cheie. Noi ne-am pierdut încrederea în parteneriatul cu Austria. Dincolo de daunele politice, avem sentimentul umilirii societăţii româneşti. România este o ţară latină. Nu reuşim să ne controlăm emoţiile la fel de bine ca germanii sau austriecii”, a explicat Corlăţean. 

Întrebat care sunt consecinţele veto-ului Austriei, senatorul PSD a spus că “sunt două condiţii importante pentru o relaţie bilaterală: predictibilitate şi onestitate. Austria a confirmat că susţine România de peste 20 de ori anul trecut, inclusiv pe 16 noiembrie, la Forumul Salzburg, din Bucureşti. Dar a doua zi totul s-a schimbat. Acesta este opusul predictibilităţii, este lipsă de onestitate. Sunt politician, pot să înţeleg că sondajele, alegerile, sunt importante. Dar ar putea măcar să îţi suni partenerul şi să îi spui că există o problemă”. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img