spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeTime: China, coronavirusul și comuniștii

Time: China, coronavirusul și comuniștii

-

Viața în China nu a revenit la normal, în ciuda a ceea ce susține guvernul, titrează Time într-un articol preluat de RFI

- Reclama -

Cazurile de COVID-19 se stabilizează în China și se înmulțesc în SUA, Orientul Mijlociu și Europa. În această situație, guvernul de la Beijing se preocupă să descrie China drept un sanctuar în legătură cu virusul care până acum a îmbolnăvit 169.000 de oameni și a ucis cel puțin 7.000 în întreaga lume.

- Advertisement -

În 10 martie, președintele autoritar al Chinei, Xi Jinping, a vizitat chiar orașul Wuhan, epicentrul focarului. Cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace a declarat că virusul a fost „practic frânat” în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan.

Dar chiar cu toată propaganda Partidului Comunist Chinez, viața rămâne departe de normal. Birourile se redeschid lent, dar încălzirea centrală este interzisă, de teamă să nu răspândească germeni.

- Advertisement -

Taximetristii montează folii de plastic pentru a se izola de pasagerii aflați în spate.

În birourile din Beijing cei întorși la muncă găsesc recepționerii în costume albe de protecție. Măștile medicale sunt obligatorii pentru a intra în orice supermarket.

Mai mult decât orice, suspiciunea s-a orientat spre exterior. În timp ce asiaticii s-au confruntat cu prejudecăți de pe tot globul din cauza virusului, în China s-au schimbat tabelele. Acolo, străinii sunt acum ținta suspiciunii, deoarece cazurile se înmulțesc în străinătate. Acest lucru a fost catalizat și prin propaganda de stat care s-a concentrat pe aparentul succes al Chinei, prezentat drept o dovadă că sistemul său politic este superior democrației în stil occidental.

Ar fi „imposibil ca țările europene să adopte măsurile extreme pe care China le-a pus în aplicare” pentru a lupta împotriva virusului, a argumentat oficiosul comunist Global Times într-un editorial recent.

De altfel agenții de securitate se comportă ca niște inchizitori când văd o față străină – „care este naționalitatea ta? unde ai fost în ultimele două săptămâni? ”- astfel încât mulți străini își limitează interacțiunile sociale .

Suspiciunea este cu atât mai pronunțată când vine vorba de italieni. Președinta unei asociații italiene din China, spune că un italian aflat în autoizolare în apartamentul său din Shanghai s-a trezit că vecinii săi supărați au sunat poliția pentru a-l face să se mute la un hotel.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img