spot_img
3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăhighlightTiberiu Urdăreanu, reținut de DNA/ MĂRIREA ȘI DECĂDEREA UNUIA DIN CEI MAI...

Tiberiu Urdăreanu, reținut de DNA/ MĂRIREA ȘI DECĂDEREA UNUIA DIN CEI MAI IMPORTANȚI OAMENI DIN ROMÂNIA

-

- Reclama -

Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI și vicepreședinte UNPR, a fost reținut joi seară de procurorii anticorupție după 7 ore de audieri.

- Reclama -

Afaceristul a fost scos cu cătușe de la sediul DNA, unde a spus că nu are nimic de declarat „deocamdată”, după mai multe ore de audieri.

- Advertisement -

Tiberiu Urdăreanu, controversatul om de afaceri cu relaţii în serviciile secrete şi în politică şi proprietarul companiei UTI, a fost săltat de mascaţi şi adus cu mandat la DNA. Potrivit unui comunicat UTI, acesta este urmărit penal pentru fapte de corupţie.

Potrivit surselor citate, în dosarul în care Urdăreanu a fost adus joi la audieri şi reţinut se fac cercetări pentru fapte directe de corupţie, printre care dare de mită.

- Advertisement -

În dosar, ar fi vizat şi primarul suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita.

Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului UTI şi membru UNPR, fiind, de altfel, preşedinte al Departamentului energie, resurse şi politici industriale din partid, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 12.20, fiind însoţit de agenţii de poliţie judiciară. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că pe numele lui Tiberiu Urdăreanu a fost emis un mandat de aducere într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie.

urdareanu-l-annex-cannesUrdăreanu s-a apropiat suspect de mult de politică, fiind şeful departamentului de energie din UNPR, dar şi de o jurnalistă controversată prin paleta diversificată a bărbaţilor cu care s-a iubit. Compania lui Urdăreanu este specializată în soluţii de securitate şi apărare, de-a lungul timpului obţinând numeroase contracte cu statul, printre care ministere, servicii secrete sau instituţii din administraţia locală, scrie b1.ro.

Fostul maior MApN, actualmente preşedinte al Departamentului de energie al UNPR, Tiberiu Urdăreanu, fiul fostului general MApN Tiberiu S. Urdăreanu, şi-a construit un adevărat imperiu financiar în jurul grupului de firme UTI Systems. Urdăreanu, care are relaţii cu foşti generali din serviciile secrete române, este unul din pionierii afacerilor cu statul, reuşind să obţină contracte grase încă din 1990. Urdăreanu a pus pe roate o serie de firme câştigând sume fabuloase din bani publici. A devenit unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere fabuloasă de peste 100 de milioane de euro şi a transformat, cu ajutorul serviciilor secrete, Grupul UTI într-o maşinărie de făcut bani. Afacerea a devenit de altfel un bun al familiei, astfel încât, chiar şi soţia sa, Lucia Urdăreanu, fostă profesoară de limbi străine la Direcţia de Informaţii ale Armatei, s-a implicat activ în bussines.

UTI a debutat cu procesare de imagini, subansamble şi accesori pentru computere şi produse de birotică. Ca mai tarziu să devină un imperiu fidel contractelor cu statul, care învârte câştiguri şi cifre de afaceri an de an de sute de milioane de euro. Grupul UTI s-a dezvoltat pe patru mari paliere, şi anume sisteme de securitate, managementul traficului, tehnologia informaţiei şi contrucţii. Apoi banii şi contractele au început să curgă. Compania şi-a extins afacerea şi în străinătate, unde are filiale atât în Europa cât şi în Orientul Mijlociu. Printre companiile controlate de catre grup se numără UTI Systems, UTI Instal Construct, Cobra Security şi Certsign.

Iar ramificaţiile colosului UTI cuprind întreg teritoriul României, grupul fiind abonat la contracte de sute de milioane de euro cu statul roman. În ultimii 5 ani, pe primul loc în topul firmelor IT la număr de proiecte câștigate cu statul român. cu sau fără licitații. se află tocmai firma lui Tiberiu Urdăreanu.

Şirul contractelor la care UTI s-a abonat a început în 1993 când firma lui Urdăreanu a securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, dar şi Centrala Nucleară de la Cernavodă. În mandatul de ministru al Transporturilor a lui Miron Mitrea, afaceristul a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni.

Practic, Urdăreanu şi-a întins gheara peste toate instituţiile statului de la Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor şi până la SIE şi SRI. Cel mai recent scandal în care este implicată firma UTI a fost cel legat de sistemul de management al traficului din București. Compania UTI Traffic Management a primit de la Administratia Strazilor Bucuresti, aflata in subordinea Primariei Capitalei, un contract in valoare de 17 milioane lei fara TVA, ce prevede montarea si intretinerea unor semafoare si automate de dirijare a circulatiei. De altfel, firmele din grupul UTI au primit de-a lungul timpului numeroase contracte de la primarul Sorin Oprescu, pentru indicatoare, semafoare, piste pentru biciclisti, separatoare de circulatie.

La capitolul afaceri cu statul, UTI nu a evitat nici un domeniu.Grupul UTI a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice. De asemenea, UTI a câştigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureştean, dar şi la aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare, a realizat sistemul online pentru actele de stare civilă şi a construit trei staţii de epurare în Mehedinţi în valoare de 4 milioane de euro. UTI a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti.

Totodată, grupul a avut şi contracte pentru lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

În 2014, UTI a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale. Imediat, au apărut controversele. În septembrie anul acesta, acoperișul Arenei Naționale. a cedat sub rafalele de ploaie în timpul unui meci de fotbal. Acuzată că nu şi-a făcut treaba a fost chiar UTI, deşi oficialii companiei au negat că ar avea vreo vină.

Urdăreanu este și contractorul principal în proiectul de fibră optică Netcity din București, început în 2008, în urma unei investiții de 300 de milioane de euro. La baza proiectului stă un contract de concesiune a rețelei de fibră optică din București, încheiat între municipalitate și UTI Systems. Rețeaua subterană cu o lungime de 850 de kilometri cuprinde tot Bucurestiul, plus zona metropolitană din apropiere, potrivit jurnaliştilor de la româniacurată.ro. Nu se uscase încă cerneala pe contract, când au apărut. primele acuzaţiile dure la adresa UTI. Firmele de cablu criticau la acea vreme înţelegerea şi susţineau că monopolul UTI în proiectul NetCity le poate împinge la faliment.

Nici de problemele cu Justiţia nu a stat departe Urdăreanu şi al său imperiu UTI. Anul acesta, în februarie, peste 300 de poliţişti au descins în 146 de locaţii din Bucureşti şi 11 judeţe, la persoane şi firme bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este estimat la 30 de milioane de euro, fiind implicate nu mai puţin de 200 de companii. Printre firmele percheziţionate s-a numărat şi UTI.

Pe de altă parte, controlorii ANAF dezvăluiau în 2011 că Grupul UTI a adus prejudicii grave Aeroportului Otopeni. Era vorba de contracte încheiate şi prelungite abuziv de conducerea companiei ce deţinea aeroporturile Henri Coandă şi Aurel Vlaicu, înţelegeri care au dus la înregistrarea unor prejudicii de zeci de milioane de euro. Suma achitată nelegal firmelor din grupul lui Urdăreanu se ridică la aproximativ 22,3 milioane de euro.

În lumea mondenă, se mai povesteşte că bărbatul Urdăreanu este suspect de o apropiere nepermisă cu controversata jurnalistă Floriana Juncan, fosta iubită a unuia dintre ambasadorii Elveţiei la Bucureşti.

Contractele UTI GRUP

– 34 de milioane de euro – sistemul IT de depunere și emitere a actelor de stare civilă

– 7,6 milioane euro – Primăria Capitalei – mentenanță și echipamente Arena Națională

– 217.805 euro cu Direcția Generală de Poliție Locală sector 3 – 12 autospeciale

– 7,5 milioane euro – Managementul informatizat al sistemului de transport în comun în municipiul Brașov

– 22 milioane euro – modernizarea patinoarului Mihai Flamaropol

– 4 milioane euro – stații noi de epurare în județul Mehedinți

– 9 milioane euro – lucrări la pista Aeroportului Iași

DOMENIILE DE ACTIVITATE ALE UTI

– Sisteme de securitate

– Managementul traficului

– Tehnologia informaţiei şi comunicaţii

– Construcţii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img