Thrillerul infiltrării unui jurnalist într-o celulă teroristă

0
221

Infiltrarea unui jurnalist în cadrul celulei teroriste Soldații lui Allah este subiectul momentului în presa franceză. Revista Le Nouvel Observateur a realizat un amplu documentar pe acest subiect, transmite RFI:

Timp de șase luni, un jurnalist, care preferă să rămână anonim s-a infiltrat în celula jihadistă franceză Soldații lui Allah, care se revendică de la Statul Islamic. Povestea este un adevărat thriller.

„După atacurile împotriva redacției Charlie Hebdo și a magazinului Hypercacher la Porte de Vincennes, o companie de producție m-a contactat  pentru a-i investiga pe salafiști, pentru a cerceta responsabilitățile lor reale. Ca musulman, eram persoana potrivită.

Dar în curând mi-am dat seama că ne-am înșelat: salafiștii sunt fundamentaliști, dar nu sunt teroriști. Apoi ne-am decis să schimbăm subiectul. Și, pe Internet, am început să vorbesc cu adepții Daech. Ne-am întîlnit la una dintre puținele moschei din zona Parisului în care ei acceptau să meargă, întrucât de multe ori predicile nu sunt suficient de radicale pentru ei”, povestește jurnalistul.

Înainte de a merge mai departe, și-a construit ceea ce serviciile secrete numesc o ”legendă”, ceva apropiat de poveștile mai multor tineri radicalizați, deci credibili.

”Mă numeam, așadar, Abu Hamza  și  dormeam în mașină după ce mama m-a alungat de acasă din cauza radicalizării mele.  Legătura mea în cadrul grupului era Osama, de 20 de ani, aflat în fruntea acestui grup numit Soldații lui Allah. În șase luni de filmare, am ajuns la un nivel unic de intimitate cu Osama. El mi-a arătat filmul care a declanșat radicalizarea lui. Iar filmul venea de la evangheliștii americani de extremă dreaptă! Mi-a spus că a fost respins de către armata franceză. Și chiar mi-a mărturisit că ar putea să se oprească pentru fata pe care o iubește, radicalizată și ea și aflată deocamdată după gratii. A fost un moment culminant”, povestește jurnalistul.

Jihadiștii folosesc ceea ce ei numesc „taqiya” arta disimulării. Osama l-a sfătuit să-și radă barba (altfel, un simbol pentru un musulman devotat), pentru a putea trece neobservat. Cu jihadiștii discuta doar prin mesaje criptate.

„Pe parcursul celor șase luni de filmare, au existat mai multe momente tensionate, mai ales atunci când am fost, de asemenea, chemat la o stație de andocare a trenului urban parizian RER. O femeie în niqab mi-a dat un bilet scris de mână. Conținea Ordonanța statului islamic pentru un atac. A fost un test, au vrut să vadă dacă aș contacta poliția. Din fericire, știam deja că poliția era pe urmele grupului”.

Și Osama a fost arestat, dar numai pentru că tatăl său i-a raportat plecarea în Turcia și Siria. Astăzi, el este acuzat de conspirație în vederea comiterii unui act terorist.