spot_img
2.1 C
București
duminică, ianuarie 12, 2025
AcasăAnalizeThe Wall Street Journal: Războiul industrial și victimele lui

The Wall Street Journal: Războiul industrial și victimele lui

-

În timp ce cele mai mari economii ale lumii oferă subvenții uriașe și protecționism în efortul de a cuceri „industriile viitorului”, țările mici – de la Marea Britanie până la Singapore – sunt lăsate în urmă, scrie The Wall Street Journal .

- Reclama -

Noile credite fiscale pentru baterii, echipamente solare și alte tehnologii ecologice atrag un aflux de capital în SUA, UE încearcă să răspundă cu propriul pachet de sprijin pentru energie regenerabilă. Japonia a anunțat planuri de a împrumuta 150 de miliarde de dolari pentru a finanța investițiile în tehnologii verzi. Țările se străduiesc să devină mai puțin dependente de China, care are un avantaj distinct în mai multe domenii, inclusiv producția de baterii și minerale pentru a face acest lucru.

- Advertisement -

Cu toate acestea, statele mici au rămas în urmă „într-o nouă eră de politică industrială agresivă”. Țările industrializate precum Marea Britanie și Singapore nu au fonduri pentru a concura cu cele mai mari blocuri economice în acordarea de subvenții. Piețele emergente, cum ar fi Indonezia, sunt, de asemenea, în pericol, notează WSJ.

Guvernul german a oferit companiei americane Intel o subvenție de 11 miliarde de dolari pentru a construi două fabrici de semiconductori. Potrivit cancelarului Olaf Scholz, aceasta este cea mai mare investiție străină directă din istoria țării sale.

- Advertisement -

Acest lucru depășește cu mult bugetul anual al Ministerului Comerțului și Industriei din Singapore. „Permiteți-mi să fiu sincer: nu ne putem permite să-i depășim pe băieții mari”, a spus viceprim-ministrul din Singapore Lawrence Wong susținătorilor la un miting recent.

Startup-ul britanic de baterii Nexeon a strâns peste 200 de milioane de dolari din străinătate anul trecut. Prima sa fabrică va fi construită în Coreea de Sud și apoi, eventual, în America de Nord. „Dar nu în Marea Britanie, din păcate”, a spus Scott Brown, CEO-ul Nexeon. Compania nu crede că situația se va schimba fără sprijin suplimentar guvernamental pentru industrie.

AMTE Power, unul dintre puținii producători autohtoni de baterii din Marea Britanie, nu a exclus că s-ar putea răzgândi cu privire la construirea unei fabrici de peste 200 de milioane de dolari în Scoția, din cauza diferențelor de subvenții oferite de SUA și UE.

Prin comparație, Statele Unite oferă 369 de miliarde de dolari în baza Legii de reducere a inflației. Constructorul german BMW construiește o nouă fabrică de baterii în Carolina de Sud. Hyundai și LG din Coreea de Sud au anunțat o fabrică de 4,3 miliarde de dolari în Georgia, în timp ce Panasonic din Japonia intenționează să producă baterii în Kansas.

Indonezia, datorită nichelului, se așteaptă să devină lider mondial în producția de baterii pentru vehicule electrice. Cu toate acestea, normele SUA interzic acordarea de subvenții în aceste scopuri atunci când se utilizează resursele țărilor care nu fac parte din zona de liber schimb, scrie ziarul.

După cum scria The Times în mai, guvernul britanic consideră că, în cazul unei escalade a „războiului subvențiilor” dintre SUA și China, economia regatului va suferi mai mult decât cea americană, chineză sau europeană. Washingtonul va duce o politică de protecționism, chiar dacă este „în detrimentul Marii Britanii”. Țara sa aflat în afara celor mai mari blocuri comerciale și lipsită de puterea economică a superputerilor, potrivit Londrei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img