spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriThe Telegraph: Autoritatile romane au facut praf 100 de milioane de euro...

The Telegraph: Autoritatile romane au facut praf 100 de milioane de euro pe o asa zisa renovare a bisericilor si castelelor din Transilvania

-

Cotidianul britanic The Telegraph acuză autoritățile române că au distrus arhitectura originală a bisericilor, castelelor și cetăților din Transilvania printr-o așa zisă revovare care a costat 100 de milioane de euro, bani provenind de la contribuabilii europeni, scrie mariustuca.ro.

- Reclama -

Un prim exemplu dat de jurnaliștii englezi este impresionanta mănăstire franciscană Maria Radna, inaugurată parţial, duminică, după lucrări de reabilitare în valoare de peste 10 milioane de euro, cea mai mare finanţare primită de un lăcaş de cult din România. Autorul articolului, Luke Dale-Harris, scrie că, deși restaurarea ar fi trebuit să păstreze splendoarea stilului baroc, basilica arată acum precum un castel Disney contruit pe un teren neîngrijit. 

- Advertisement -

telegraaph

În jurul mănăstririi zac grămezi de pietre și țigle sparte, în timp ce alte materiale ar fi fost vândute în Germania. Blocurile de beton au înlocuit piatra originală, iar pe acoperișul mănăstirii strălucesc acum țigle roșii, industriale, inscripționate cu numele unei companii multinaționale germane.

- Advertisement -

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului şi, conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci şi incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni. Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor. Maria Radna este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele și cetăți care au fost modernizate „brutal” în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani proveniți din din Programul de Dezvoltare Regionala al UE.

„Modelul” este păstrat în aproape toate cazurile: materialele originale sunt pur si simplu „smulse” de pe monumente și înlocuite cu cele industriale produse în fabrici locale.

Este un amestec dezastruos de corupție și dorință de a obține cât mai mulți bani de la Uniunea Europeană pentru proiectele care cauzează aceste probleme. Înseamnă că nimeni nu e interesat de cum arată monumentele și ce se distruge, ci doar de câți bani pot obține pentru ei și firmele prietenilor lor, a declarat Hans Hedrich, cofondaturul Neuer Weg, o asociație pentru conservare și patrimoniu mondial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img