Țări est-europene, printre și România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de dolari în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se știe că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit The Guardian.

Mii de arme de asalt precum AK-47, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere sunt transferate printr-o nouă rută a armelor din Balcani spre Peninsula Arabică și țări de la granița cu Siria.

Există suspiciunea că o bună parte din acest arsenal ajunge în Siria, alimentând războiul civil început în urmă cu cinci ani în această țară, conform anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele și contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigații care a durat un an arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România.

De la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt țări au aprobat exporturi de arme și muniție în valoare de un miliard de dolari către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia — piețe cheie de armament pentru Siria și Yemen.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?