Nici modernizarea bazelor militare din epoca sovietică, nici încercările Chinei de a construi un Drum Polar al Mătăsii nu reprezintă o amenințare suficientă pentru a justifica transformarea Arcticii în următorul câmp de luptă al rivalității marilor puteri. Cu toate acestea, alianța NATO, la care au aderat recent Finlanda și Suedia, este plină de determinare să contracareze presupusa amenințare din regiunea arctică, scrie The American Conservative.
În iulie, Departamentul de Apărare al SUA a lansat primul, după 2019, ghid pentru strategia lui în Arctica. Temerile Washingtonului au atins apogeul când avioane de vânătoare americane și canadiene au interceptat două bombardiere strategice rusești Tu-95 și două bombardiere H-6 chinezești care operau în spațiul aerian internațional la aproximativ 200 de mile în largul coastei Alaskăi. Și chiar dacă Statele Unite trebuie să asigure securitatea teritoriului său, inclusiv Alaska, o reacție exagerată și desfășurarea unei hiperconcentrări militariste în Arctica, unde interesele SUA sunt limitate, ar fi o greșeală, este convins autorul articolului din American Conservative.
Regiunea are o mare importanță pentru Moscova, deoarece Rusia vrea să-și protejeze potențialul său de descurajare nucleară cu staționare pe mare, care operează din Peninsula Kola pentru apărarea țării și a proiectelor economice regionale, inclusiv megaproiecte petroliere, precum Yamal LNG și Vostok Oil. Totuși, în pofida intensificării, în ultimii câțiva ani, a operațiunilor în regiune, capacitatea Rusiei de a lansa o ofensivă în Arctica este nesemnificativă, se spune în articol.
În ceea ce privește China, interesul Beijingului pentru Arctica este, dincolo de eforturile economice, minim. Principala preocupare a Chinei a fost întotdeauna strâmtoarea Taiwan, deoarece Beijingul a folosit diverse tactici coercitive, fără a ajunge la un conflict armat, pentru a aduce Taiwanul la epuizare. Activitatea militară din Arctica este de o importanță extrem de scăzută în comparație cu inițiativele militare ale Beijingului.