Texasul se opune vaccinării obligatorii

0

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a reamintit marţi că legea federală „prevalează” asupra legislaţiei statelor americane, după ce Texasul a decis să se opună obligativităţii vaccinării pe care Joe Biden a decis-o pentru milioane de angajaţi, notează AFP conform Agerpres.

„Legea federală prevalează asupra legii statelor” federale, a spus Jen Psaki, întrebată despre iniţiativa guvernatorului republican al Texasului, Greg Abbott.

Preşedintele american, Joe Biden, după ce a refuzat mult timp să ia decizii obligatorii, a declarat în urmă cu o lună că vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie pentru aproximativ 100 de milioane de lucrători, funcţionari ai guvernului federal şi angajaţi din sectorul privat.

Administraţia Biden nu a publicat încă regulile care vor încadra aplicarea practică a acestei obligaţii în întreprinderile private în cauză, cele cu mai mult de 100 de angajaţi.

„Nu există cu adevărat un precedent istoric pentru această obligaţie de vaccinare în companii şi vrem să facem corect acest lucru”, a motivat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, întrebată amânarea punerii în aplicare.

Pe de altă parte, Jen Psaki a apreciat că decizia guvernatorului statului Texas a fost înainte de toate „politică”.

„Când faci o alegere care contravine informaţiilor şi datelor de sănătate publică existente, care nu se bazează pe interesul persoanelor al căror guvernator eşti, atunci poate că este în propriul interes politic”, a criticat ea.

Anunţul obligativităţii vaccinării a stârnit nemulţumirea republicanilor care consideră că este o încălcare a libertăţilor individuale.