”Teroristul” din toaleta Tribunalului Maramureș

0
70

Anul trecut, judecătorul Iuliana Moldovan de la Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Vasile Coman, un bătrân de 70 de ani din Vișeul de Sus, la doi ani și trei luni de închisoare pentru acuzația de terorism. Omul a făcut apel, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat pedeapsa cu închisoarea într-o amendă penală de 6.000 lei. Coman spune că a fost condamnat fără procurorii să depună vreo probă concludentă la dosar, scrie Gazeta de Cluj.

Vasile Coman, un pensionar în vârstă de peste 70 de ani, a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Cluj pentru acuzația de terorism. Anul trecut, magistratul Iuliana Moldovan de la Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Coman la doi ani și trei luni de închisoare pentru acuzație, însă omul a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. El a fost acuzat că ar fi instalat în toaleta Tribunalului Maramureș o bombă artizanală care s-a dovedit că, de fapt, erau niște cilindri de hârtie umpluți cu pământ.

În cursul acestei săptămâni, instanța a admis apelurile făcute de DIICOT Cluj și Vasile Coman și a rejudecat dosarul. ”Condamnă pe inculpatul Coman Vasile, pentru infracțiunea prevăzută de art 38 din Legea 535/2004 (…) la pedeapsa amenzi penale în cuantum de 6.000 lei, corespunzător a 120 de zile – amendă x 50 lei/zi amendă. Atrage atenția inculpatului asupra consecințelor neexecutării cu rea-credință a pedepsei amenzii. Constată că inculpatul Coman Vasile a fost internat nevoluntar în cadrul Spitalului de Psihiatrie Sighetu Marmației – Secția închiși, de la data 09.12.2016 până la data de 7.01.2017, inclusiv. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate ce nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile ocazionale de soluționarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi 6 februarie 2019”, arată soluția pe scut a instanței.

Pe de altă parte, Vasile Coman spune că a primit amenda penală fără ca acuzațiile de terorism să fie probate în vreun fel.

”La București, unde a fost rejudecat dosarul, martorii aduși cu mandat au declarat că nici măcar nu m-au văzut în ziua respectivă. De la tribunal au spus că în ziua respectivă nu funcționau camerele de vedere, așa că nu au imagini cu mine. Practic, la dosar nu era nicio probă, imagini, amprente, urme de pași, nimic! La procesul de la Cluj judecătoarea nici măcar nu m-a lăsat să vorbesc, că am avocat din oficiu. Însă pe hol i-am surprins pe avocatul de serviciu și pe procurorul de ședință conversând amical. Când m-au văzut s-au comportat ca niște elevi prinși de profesor la fumat!”, spune Vasile Coman.