spot_img
12.7 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitateTelenovela PNRR: Se taie proiecte la greu. Comisia Europeană a cerut majorarea...

Telenovela PNRR: Se taie proiecte la greu. Comisia Europeană a cerut majorarea taxelor. Administrațiile locale vor pierde aproximativ 2 miliarde de euro

-

Surse din Coaliția de guvernare au precizat pentru Europa Liberă că Planul Național de Redresare și Reziliență nu este finalizat și că până luni urmează să fie tăiate de pe listă proiecte în valoare de 700 de milioane de euro pentru a se încadra în plafonul de 29,2 miliarde de euro.

Comisia Europeană a cerut majorare taxelor din România pentru acoperirea deficitului bugetar, susțin surse guvernamentale. Printre ele, o soluție era majorarea TVA.

- Advertisement -

Guvernul a refuzat din start discuția despre majorarea taxelor pentru acoperirea deficitului. În discuțiile cu Comisia Europeană s-a discutat despre îmbunătățirea colectării, alte soluții pentru reducerea deficitului, dar și o reformă structurală care să facă sustenabil sistemul de pensii”, au precizat sursele citate.

Surse din Coaliția de guvernare au precizat pentru Europa Liberă că PNRR nu este finalizat și că se lucrează intens pentru reducerea cu 700 de milioane de euro a proiectelor care urmează să fie depuse pentru a se încadra în 29,2 miliarde de euro, dar și pentru a se încadra în țintele de „digital” și „verde”. Potrivit surselor citate, România trebuie să aibă proiecte în zona „verde” de aproape 11 miliarde de euro și alte 6 miliarde de euro pentru „digital”.

- Advertisement -

În acest moment, la nivelul guvernului se fac ajustări, deoarece proiectele din zona de digital nu ating ținta propusă din cauza unor raportări greșite de cost.

Surse politice din Opoziție au precizat că analiza de cost s-a făcut cu „link-uri la Emag” și că au dispărut fondurile pentru „Tineret” și „situații de urgență”.

Europa Liberă a prezentat deja că România a pierdut toată finanțarea pe care o putea obține pentru irigații din cauza proiectelor depuse. Suma cerută a fost de 3,5 miliarde de euro, dar Comisia Europeană a considerat că proiectele nu se pot realiza în termen, până în 2026, nu respectă condițiile de mediu și propun tehnologii învechite. Au mai rămas 300 de milioane de euro pentru desecări.

Administrațiile locale vor pierde și ele aproximativ 2 miliarde de euro față de alocarea inițială de 4 miliarde.

Banii se vor împărți egal pentru fiecare primărie în funcție de dimensiunea sa pe verde sau digitalizare. Vor exista proiecte tip. Fiecare comună va avea cam 100.000 de euro, au declarat surse politice pentru Europa Liberă. Din fondul pentru primării, cel puțin 1,3 miliarde trebuie să aibă componenta de verde și 300 de milioane de euro pe cea de digital.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img