Politicienii americani comit deseori greșeli care duc la eșecuri devastatoare în politica externă, printre care se află și criza ucraineană, scrie, într-un articol pentru The American Conservative publicistul Ted Carpenter, expert în domeniul apărării și politicii externe al Insitutului Cato, relatează Izvestia și RIA Novosti.
Potrivit spuselor sale, ”unchiul Sam” lasă în urma lui prăpăd și tragedii sângeroase, așa cum s-a întâmplat în Afganistan, în Balcani, Irak, Libia, Yemen și Siria.
”Un ultim exemplu în acest sens a fost decizia administrației Biden de a transforma Ucraina într-un pion în rivalitatea cu Rusia”, este de părere publicistul.
El a subliniat că doar o mică parte a ”aventurilor” de peste mări ale Casei Albe a decurs conform planului. Mass-media trec, însă, cu tăcere aceste catastrofe de politică externă, a adăugat analistul.
Când se întâmplă o catastrofă de politică externă, media americane încep, după politicieni, să facă reclamă pentru ”următoarea cruciadă”. Astfel, mijloacele americane de informare în masă acordă puțină atenția haosului care continuă în Libia, Siria, Yemen, deși vinovate de aceste evenimente sunt Statele Unite, scrie autorul.
”America a devenit într-atât de pasionată de războaie și de intervenții pretutindeni în lume, încât un conflict cu participarea ei, care ucide sute de mii de civili, trece, practic, neobservat de opinia publică americană”, l-a citat Carpenter pe expertul în afaceri globale, Paul Post.
Carpenter a trecut în revistă și alte campanii americanii. Astfel, el a calificat rezultatele operațiunilor de ”menținere a păcii” ale SUA și NATO în Bosnia și Kosovo ca fiind sub orice critică. Bosnia și Herțegovina este un stat incapabil să se dezvolte, care se sfărămă din interior, în timp ce Kosovo se află într-un impas diplomatic, a subliniat el.
Publicistul a fost și mai critic în privința situației din alte țări. În Siria și Irak tot timpul izbucnesc conflicte interconfesionale, ambele țări fiind la un pas de destrămare. În ceea ce privește starea de lucruri din Libia și Yemen, Carpenter le-a catalogat drept înfricoșătoare tragedii umane. În primul caz, SUA au fost pe post de instigator, în al doilea, Washingtonul a susținut agresiunea din partea aliaților din Orientul Mijlociu, a subliniat autorul articolului din The American Conservative.
Ultimul exemplu al politicii agasante a Washingtonului a devenit Ucraina”, a continuat Carpenter. El a acuzat SUA că au creat amenințări la adresa securității Rusiei prin atragerea Ucrainei în NATO și a subliniat pagubele uriașe suferite de Kiev sub forma infrastructurii distruse.
”Nu poate fi permis ca politicienii americani și slugile lor să scape grație unei amnezii colective și a manierei de a-l imita pe Pilat din Pont. Ei trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru eșecurile și minciunile lor”, a continuat Carpenter.
În acest scop, SUA trebuie să corecteze trei greșeli din politica lor externă, a subliniat publicistul. Prima pe listă el a indicat ca fiind ”construcția națională”, adică încercările de a remodela alte țări și de le impune valori străine lor.
A doua greșeală: implicarea în războaie de dragul înlocuirii unor regimuri neprietenești în alte țări, așa cum s-a întâmplat în Irak, Afganistan și Libia.
Ultima greșeală: incapacitatea de a deosebi interesele naționale importante de cele periferice, așa cum este cazul Ucrainei. ”Administrația Biden riscă un război nuclear cu Rusia în numele regimului autoritar și corupt până în măduva oaselor al unei țări care nu joacă un rol deosebit pentru SUA însele”, a scris Carpenter.
El a amintit că, până la începutul anilor ’90, Ucraina nu a fost un stat independent și nu a fost de nici un fel importantă pentru securitatea americană. Riscurile la care a mers Biden încalcă obligațiile guvernului față de americani.
În încheiere, Carpenter a declarat că, dacă aceste greșeli nu sunt corectate, autoritățile americane se vor lansa în aventuri și mai înfiorătoare. Iar daunele provocate de povestea cu Ucraina ar putea depăși consecințele greșelilor din trecut ale Washingtonului.