In Fâșia Gaza a înflorit o „economie de război” dominată de clanuri familiale, bande criminale și afaceriști veroși, dezvăluie săptămânalul britanic The Economist.
Și casele abandonate ale refugiaților și ajutoarele internaționale sunt jefuite de clanuri, care vând ulterior la prețuri exorbitante bunurile necesare populației. O altă afacere profitabilă pentru bandele palestiniene sunt și taxele de protecție percepute unor organizații umanitare.
Săptămânalul german Der Spiegel publică un amplu reportaj despre rolul agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, în Fâșie și în conflict. Israelul cere acum desființarea ei din cauză că cel puțin alți 30 de angajați ai UNRWA, pe lângă cei 12 deja dovediți, au fost implicați în masacrul din 7 octombrie, omorând, răpind și jefuind. „Israelienii susțin că 12% din cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Fâșie sunt membri activi ai Hamas ori ai Jihadului Islamic. Ei susțin că UNRWA știa de tunelurile de sub clădirile ei, a promovat ura împotriva Israelului [cum UNRWA administrează școlile din Fâșie] și i-a permis Hamasului să fure ajutoare la scară largă”. Cotidianul israelian Haaretz avertizează că India, mare susținătoare a Israelului, începe să-și piardă răbdarea din cauza războiului, acesta fiind motivul pentru care premierul Narendra Modi tocmai și-a trimis mâna dreaptă în materie de politică externă să discute cu Netanyahu. Mesajul acestuia ar fi fost: „Nu ne luați sprijinul ca de la sine înțeles.”