Țările musulmane boicotează produsele franțuzești

0
111

Produsele franceze au devenit în ultimele zile ținta boicotului țărilor musulmane, după ce președintele Emmanuel Macron a promis, cu ocazia omagiului adus profesorului Samuel Paty, că nu va renunța la caricaturile cu Mahomed. Lideri politici și religioși dar și simpli cetățeni au reacționat, în ultimele ore, în diverse puncte de pe glob și cer boicotarea Franței, transmite RFI

Duminică seara, Franța le-a cerut ”să înceteze” și vorbește despre o ”minoritate radicală” ce se află la originea acestor contestații. 

Autoritățile franceze mai doresc ca aceste state să asigure securitatea francezilor ce trăiesc pe teritoriul lor. 

Duminică seară, președintele Emmanuel Macron s-a exprimat pe Twitter în trei limbi, lucru extrem de rar: ”Istoria noastră este aceea a luptei împotriva tiraniilor și a fanatismului. O vom continua” , a scris liderul francez și a adăugat. ”Libertatea – ne bucurăm de ea. Egalitatea – o gărantăm. Fraternitatea – o trăim cu intensitate. Nimic nu ne va opri, niciodată”. 

În arabă și în engleză a scris: ”Vom continua. Respectăm diferențele, în pace. Nu acceptăm niciodată discursul de ură și apărăm dezbaterea rezonabilă”. 

În Algeria, liderul partidului islamic a cerut convocarea ambasadorului Franței. 

În Maroc, partidul de centru dreapta a denunțat ”persitența în a publica, în mod repetat, desene ofensatoare la adresa profetului Mohamed” și a condamnat caricaturile.

În Libia, mai multe zeci de persoane au protestat în centrul capitalei Tripoli. Portrete ce îl înfățișau pe Emmanuel Macron și drapelul francez au fost călcate în picioare iar apoi incendiate.