spot_img
23.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAnalizeTăriceanu vrea desecretizarea tuturor protocoalelor SRI

Tăriceanu vrea desecretizarea tuturor protocoalelor SRI

-

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că toate protocoalele încheiate de SRI cu instituţii ale statului trebuie desecretizate, susţinând că nu îşi aminteşte ca un asemenea document să fi fost discutat în CSAT în perioada cât era premier.

„Poziţia mea este una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituţii. Aşa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare şi foarte grave, care demonstrează că principiile separaţiei puterilor în stat, principiul funcţionarii independente a Justiţiei a fost încălcat – sunt elemente care depăşesc cadrul legal, care ar trebui să asigure funcţionarea Justiţiei în orice stat de drept, aşa încât mă declar absolut de acord ca orice protocol de acest gen să fie desecretizat, mai ales că în spaţiul public au apărut informaţii numeroase că sunt multe protocoale, dintre care numai unul singur a apărut la lumina zilei şi cred că este util pentru a afla adevărul să scoatem la lumină toate aceste protocoale”, a afirmat luni Tăriceanu.

- Advertisement -

Întrebat dacă asemenea protocoale au fost discutate în CSAT, în 2005, în perioada în care premier, Tăriceanu a spus: „Protocoalele nu au fost discutate în CSAT. După cum vedeţi nici acest protocol (n.r. – dintre SRI şi Parchetul General) nu pare să fie discutat şi aprobat în mod expres în CSAT. Ele sunt făcute între instituţii, deci noi nu am avut cunoştinţă despre conţinutul sau cel puţin eu nu îmi aduc aminte să fi ştiut de conţinutul acestor protocoale. (…) Cred că puteţi să înţelegeţi lesne că a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005. Nu-mi aduc aminte detaliile, dar, aşa cum vă spun, nu am absolut niciun fel de rezervă, cred că este necesar ca aceste protocoale să fie scoase la lumină”.

Tăriceanu susţine că Parlamentul ar putea veni cu elemente în legislaţie care „să împiedice pentru viitor colaborări instituţionale neconstituţionale”.

- Advertisement -

„Cred că, în primul rând, ar trebui să se autosesizeze sau să sesizăm CSM, care are această misiune constituţională de a asigura independenţa Justiţiei, şi nu numai atât. Cred că prin aceste protocoale, care, după părerea mea, încalcă drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor, cu atât mai gravă este situaţia, cu atât mai mult CSM ar trebui să-şi arunce o privire atentă şi să tranşeze într-un fel această chestiune. Sigur că şi noi, prin legislaţia pe care o modificăm în aceste momente, după o analiză a lor, o analiză foarte atentă, putem să venim prin legislaţie cu elemente să împiedice pentru viitor asemenea colaborări instituţionale neconstituţionale”, a adăugat Tăriceanu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img