spot_img
18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeSute de milioane de dolari acordate de stat intreprinderilor mici și mijlocii...

Sute de milioane de dolari acordate de stat intreprinderilor mici și mijlocii americane ajung în buzunarele chinezilor

-

Sute de milioane de dolari acordate de stat sub forma unor împrumuturi avantajoase în cadrul Programului american de asistență pentru IMM-uri au ajuns în conturile mai multor  companii deținute de grupuri chineze importante. Unii beneficiari sunt chiar suspectați că participă la persecuția minorității musulmane uigure.

Contradicțiile politicii Statelor Unite ale Americii față de China continuă. Pe de o parte, președintele american Donald Trump vrea să interzică rețeaua de socializare chineză Tik Tok în Statele Unite și să „facă Beijingul să plătească” pentru răspândirea Covid-19 în întreaga lume. Pe de altă parte, administrația sa a împrumutat, din martie până acum, sute de milioane de dolari companiilor din Statele Unite deținute de grupuri chineze mari sau în care aceste companii au participații importante, dezvăluie un studiu publicat recent de către Horizon Advisory, o firmă americană de consultanță specializată în relațiile chino-americane.

- Advertisement -

În total, peste 125 de companii din SUA, având legături financiare puternice cu Beijingul, au primit între 200 și 500 de milioane de dolari sub forma unui ajutor american pentru IMM-uri, cu scopul de a depăși pandemia de coronavirus. Aceste împrumuturi au fost acordate pentru că Programul de ajutor pentru IMM-uri (Paycheck Protection Program – PPP), instituit în martie, „permite filialelor americane și sucursalelor entităților străine să solicite sprijin financiar”, după cm comentează The New York Times.

Împrumuturi de peste 1 milion de dolari

Iar grupurile chineze au profitat din plin de ocazie. „Cel puțin 32 de companii din Statele Unite deținute de o companie din China au solicitat și au obținut împrumuturi care depășesc 1 milion de dolari”, au spus analiștii de la Horizon Advisory care au examinat datele PPP publicate de administrația americană în iunie. Acestea depășesc cu mult valoarea medie a împrumuturilor acordate în cadrul acestui program, care este în jur de 90.000 USD.

- Advertisement -

Aceste fonduri de ajutor de urgență în valoare de 660 miliarde de dolari au ca scop limitarea concedierilor în Statele Unite pe durata crizei de sănătate. În acest sens, banii împrumutați companiilor deținute de grupurile chineze „au ajutat probabil la salvarea locurilor de muncă din Statele Unite”, recunosc autorii studiului. Dar le acuză că au profitat de resursele programului, chiar dacă aceste entități chineze nu aveau nevoie neapărat de ele, în detrimentul altor IMM-uri americane. „Aceste conglomerate ar fi putut cere cu ușurință finanțare în China pentru a-și proteja activitățile  de pe teritoriul american”, asigură analiștii.

Dar mai presus de toate, aceste împrumuturi au fost acordate în mod repetat companiilor chineze care se află în vizorul Washingtonului. Filiala americană a controversatului grup biotehnologic chinez BGI – acuzată că a creat o bază de date genetice a populației în regiunea Xinjiang (unde se află minoritatea musulmană chineză de uiguri) – a primit astfel între 350.000 și un milion de dolari. Împrumutul a fost rambursat definitiv după ce existența sa a fost dezvăluită de site-ul Axios la jumătatea lunii iulie.

Nu s-a întâmplat același lucru cu banii împrumutați companiei Baebies Inc, specializată în screeningul prenatal, care a primit între unu și două milioane de dolari în cadrul PPP. Principalul investitor al acestei companii din Carolina de Nord este BOE, un gigant chinez, bănuit că ar profita intenționat de munca forțată depusă de uiguri.

Legături cu armata chineză

Peste trei milioane de dolari au fost împrumutați și companiilor americane care depind direct sau indirect de grupuri chineze suspectate bănuite a fi apropiate de Armata Republicii Populare Chineze (PLA). Această generozitate pune executivul american într-o poziție dificilă: pe de o parte, Casa Albă face totul pentru a izola gigantul electronic Huawei, acuzat că lucrează pentru armata chineză, iar pe de altă parte, SUA oferă milioane de dolari sucursalelor americane care aparțin unor entități pe care Departamentul de Apărare le consideră subordonate PLA.

Cele mai mari împrumuturi identificate de Horizon Advisory –  între 5 și 10 milioane de dolari – au fost acordate companiilor care operează în sectoarele farmaceutice, a mașinilor electrice sau chiar a tehnologiei informaționale. „Statele Unite au finanțat indirect fiecare dintre aceste companii, conglomerate pe care administrația Trump le acuză în mod regulat de furt de proprietate intelectuală”, notează New York Times.

Acest studiu dă impresia că programul de ajutor pentru IMM-uri „slăbește, prin lipsa unui control riguros al împrumuturilor acordate, una dintre prioritățile politice ale lui Donald Trump: zădărnicirea eforturilor chineze de a atinge nivelul tehnologic al Statelor Unite”, notează Project of Government Oversight, un ONG american care luptă împotriva corupției și a fraudei în administrația americană.

Washingtonul este conștient de limitările actuale ale PPP. În special, senatorii republicani și-au propus să excludă din acest program IMM-urile americane deținute de grupurile chineze. Dar asta ar însemna probabil, că sute de locuri de muncă vor dispărea din Statele Unite. Nu este sigur că acesta este un risc pe care Donald Trump va fi de acord să și-l asume acum, cu doar câteva luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

Traducere de Anda Costiuc după France24

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img