spot_img
5.2 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExterneSurpriză la alegerile pentru Viena: Extrema dreaptă, cel mai bun scor din...

Surpriză la alegerile pentru Viena: Extrema dreaptă, cel mai bun scor din istorie, dar social democraţii păstrează Capitala

-

Rezultatul alegerilor regionale desfășurate duminică în capitala Austriei, Viena, este incert, sondajele la ieșirea de la urne arătând diferențe foarte mici între Partidul Social-Democrat (SPO) și Partidul Libertății (FPO), de extremă-dreapta, relatează agenția Reuters, conform Agerpres.

Aceste sondaje arată procente cuprinse între 34,5% și 37,5% pentru SPO și între 33% și 36% pentru FPO. Totuși, indiferent care va fi rezultatul final, extrema dreaptă pare să fi înregistrat un scor istoric, după ce campania electorală a fost dominată de problema imigrației.

- Advertisement -

UPDATE: 19.30. Conform cotidianului austriac Kurier după numărarea a 73.7 la sută din opțiuni social democrații conduc cu 39, 5,  extrema dreaptă are 31 %,.

sondaj

- Advertisement -

UPDATE, 21.30: Social-democrații austrieci au reușit, în urma alegerilor regionale desfășurate duminică, să păstreze conducerea capitalei Viena, în pofida unui avans fără precedent al extremei-drepte alimentat de afluxul de imigranți, transmite AFP.

Până în prezent, cel mai bun rezultat obținut de Partidul Libertății la alegerile regionale din Viena datează din anul 1996, când a fost de 28%, formațiunea fiind condusă atunci de Jorg Haider. Actualul lider al formațiunii, Heinz-Christian Strache, candidează pentru postul de primar al Vienei, unde social-democrații au câștigat toate scrutinurile în perioada postbelică.

Dacă niciun partid nu va obține majoritatea absolută, pentru guvernarea Vienei — stat în cadrul federației austriece — va fi nevoie de constituirea unei coaliții, cum se întâmplă în prezent, social-democrații fiind aliați cu Verzii. Conform acelorași sondaje, aceștia din urmă au obținut între 10,5% și 12,5% din voturi și sunt urmați de formațiunea centristă Partidul Poporului (OVP), cu procente cuprinse între 8% și 10%.

În ultimele luni sute de mii de refugiați proveniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au trecut granița Austriei, majoritatea continuându-și călătoria către alte state vest-europene, în special Germania. Totuși, autoritățile austriece au primit un număr considerabil de cereri de azil, numai în luna septembrie fiind înregistrate circa 8.000.

Prin urmare, discursul anti-imigrație a sporit popularitatea extremei drepte și în afara capitalei austriece, după cum au arătat alegerile regionale desfășurate în luna septembrie în statul federal Austria Superioară, unde FPO a obținut 31% din voturi, procent dublu față de cel de la scrutinul din 2009.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img