CDU, partidul lui Angela Merkel, a obținut 40% în landul Saarland, iar SPD 30% în prima înfruntare din „Super-Anul Electoral 2017” din Germania, conform primelor estimări citate de Frankfurter Allegemaine Zeitung.
Linke, stânga, a obținut 13%, partidul anti migrație AfD 6%, iar Grüne, verziii, 4,5%.
Practic stânga și extrema dreaptă au 49%.
Rămâne de văzut cu cine va face alianță CDU să guverneze landul sau dacă SPD va reuși formarea unei alianțe.
În Germania în mai sunt chemaţi la urne votanţii din Schleswig-Holstein şi Renania de Nord-Westfalia, înainte ca, la 24 septembrie, să fie ales parlamentul federal.
Istoria face din Saarland un land aparte: după cel de-al Doilea Război Mondial, Saarland a fost economic alipită Franţei şi de abia în 1957, în timpul aşa numitei „mici reunificări” el a revenit în graniţele Republicii Federale Germania. De aceea – şi evident şi prin poziţionarea lui la graniţă – Saarland are relaţii tradiţionale cu Franţa. În comerţul exterior, Franţa este cel mai important partener. În plus, Saarland este singurul land federal unde prima limbă străină din programa şcolară este franceza. În „Strategia pentru Franţa a landului Saarland” se menţionează chiar declararea limbii franceze drept a doua limbă oficială, până în anul 2043.
Pe plan internaţional, Saarland a intrat recent în atenţia presei, în momentul în care Premierul landului, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) anunţa la mijlocul lunii martie că intenţionează să împiedice campania electorală a politicienilor turci în landul pe care îl conduce. Aceasta în condiţiile în care niciun politician turc nu planificase oficial vreo acţiune electorală în Saarland.
În Saarland trăiesc procentual cei mai mulţi catolici: 62 la sută din populaţia landului. Prin urmare, partidele tradiţionale conservatoare-catolice sunt favoritele electoratului. CDU conduce destinele landului de 18 ani. Situaţia s-ar putea schimba. Cel puţin aşa speră reprezentanţii SPD, care mizează pe „efectul Schulz”. Cel mai recent sondaj realizat de ARD poziţionează CDU cu numai un procent în faţa SPD, deşi în luna ianuarie conservatorii aveau un avantaj comfortabil în faţa social-democraţilor. O mare coaliţie ar fi în continuare posibilă, dar potrivit mai multor sondaje, o opţiune ar putea fi o coaliţie între SPD şi Partidul Stângii.
În mod tradiţional, în landurile din vestul Germaniei, socialiştii nu sunt atât de puternici. Dar aici ei profită de pe urma popularităţii unui cunoscut politician originar din Saarland: Oskar Lafontaine. Politicianul de stânga a fost – pe când făcea partea din SPD – premier al landului (1985-1998), între anii 1995-1999 fiind chiar șeful social-democraților germani, iar acum candidează pentru a treia oară în fruntea Partidului Stângii.