Marea Britanie ar putea reduce taxa pe corporații la 10%, de la 20% în prezent, dacă Uniunea Europeană blochează accesul la piața unică al firmelor de servicii financiare cu sediul în Regatul Unit sau refuză să accepte un acord de comerț liber, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană (Brexit), se arată într-un articol apărut în publicația Sunday Times, transmite Reuters.
Ideea este susținută de consilierii premierului Theresa May, pe fondul creșterii temerilor că alte state membre ale UE vor adopta o poziție dură în negocierile privind Brexitul. Propunerea va fi folosită pentru a convinge UE să acorde drepturi de tip „pașaport” pentru firmele de servicii financiare cu sediul în Regatul Unit, susține publicația britanică.
În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip „pașaport”, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.
Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.
„Oamenii spun că nu vom obține aceste drepturi. Avem niște cărți destul de bune pe care să le punem pe masă dacă ei încep să ne creeze dificultăți. Dacă nu ne acordă drepturi de tip „pașaport” și comerț liber, putem reduce taxa pe corporații la 10%”, a anunțat Sunday Times, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
În iulie, ministrul britanic de Finanțe din acea perioadă, George Osborne, anunțase că taxa pe corporații ar putea fi redusă la mai puțin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua șocul investitorilor după Brexit.
Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS), băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori și debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate în evidență care este miza pentru industria financiară britanică dacă băncile sale își vor pierde accesul la piața UE.