spot_img
24.3 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăExterneSuedia, rol cheie în eliberarea pastorului canadian arestat în Coreea de Nord:...

Suedia, rol cheie în eliberarea pastorului canadian arestat în Coreea de Nord: Afacerile cu unchiul executat al lui Kim Jong-Un

-

Pastorul canadian eliberat de Coreea de Nord a descris duminică, la reîntoarcerea acasă, condițiile dificile ale celor doi ani și jumătate de detenție vorbind de o „singurătate sufocantă”, transmite AFP.

Guvernul canadian a mulțumit diplomației suedeze pentru rolul său cheie în eliberarea pastorului.

Această eliberare a fost obținută într-un moment în care tensiunile sunt din ce în ce mai mari între regimul de la Phenian și Statele Unite, care au trei cetățeni încă în închisoare în Coreea de Nord.

La momentul arestării, pastorul era considerat ca unul dintre cei mai influenți misionari creștini din Coreea de Nord. El efectuase anterior numeroase călătorii în această țară închisă pentru a lucra în orfelinate și spitale.

Dar unele proiecte la care participa, inclusiv o fabrică de paste făinoase și mori, erau legate de asociați ai lui Jang Song-Thaek, un unchi al lui Kim Jong-Un, arestat și executat pentru trădare în decembrie 2013.

Încarcerat din ianuarie 2015, pastorul Hyeon Soo Lim, 62 ani, a apărut duminică în congregația sa din Mississauga (Ontario), a doua zi de la revenirea în Canada.

El a fost eliberat miercuri de regimul de la Phenian din „motive medicale”, după ce fusese condamnat la închisoare pe viață și muncă forțată, pentru ‘acte subversive’ împotriva regimului nord-coreean, acuzații dezmințite mereu de guvernul canadian.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img