spot_img
29.8 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăArmataSUA și Polonia mat la România, rachetele Patriot și miștoul rusesc

SUA și Polonia mat la România, rachetele Patriot și miștoul rusesc

-

România este ironizată pe siteul rusesc Sputnik după ce nu a primit un contract offset pentru rachetele Patriot și va nevoită să le plătească în avans.

- Reclama -

În timp ce România e pusă la plata în avans, Polonia primește o ofertă de senzație din partea SUA.

„Lovitură!” exclamă cunoscutul jurnalist și susținător al NATO Radu Tudor, care continuă „SUA oferă offset Poloniei pentru rachetele Patriot”. „Dat fiind acest precedent, România este obligată să ceară același lucru!”, afirmă sentențios Tudor. Singurul comentariu se referă la bancul acela cu „Gheorghe vrea pe Mărioara” — treaba e pe jumătate rezolvată, în opinia lui RT, fiindcă vrea Gheorghe. Dar „Mărioara”, în cazul de față, e una pretenționasă și… strategică — doar în folosul ei. Revenind la chestiunea serioasă, vineri, în timp ce noi ne bucuram de „Trade Winds”, compania Raytheon, căreia noi trebuie să-i plătim urgent aproape 1 miliard de dolari, a înaintat Poloniei „oferta sa de compensaţie industrială (offset) şi de transfer de tehnologii legată de o eventuală achiziţie de baterii sol-air Patriot, un contract estimat la circa 7 miliarde de euro”, scrie Radu Tudor preluând AFP. „Oferta noastră cuprinde descrieri precise ale proiectului şi scrisori de intenţie cu destinatarii transferului de tehnologii, în principal companiile legate de PGZ, holdingul polonez de stat din industria de apărare și vor permite crearea unui număr important de locuri de muncă”, scrie jurnalistul citând un comunicat al grupului american. Pentru RT și ceilalți susținători ai transformării României în piață pentru armamentul SUA și în bază militară străină „lovitura” năucitoare se află în comunicatul pe care Defense Security Cooperation Agency l-a trimis Congresului pentru „aprobarea” vânzării: „Nu există „offset agreements” cunoscute cu privire la această tranzacție” — cu alte cuvinte, spre deosebire de alte state care cumpără la asemenea sume uriașe prin intermediul „offset-ului militar”, România ia cu banii jos. Da, deci acesta e adevărul, dincolo de cuvintele pompoase și „strategice” — în Polonia investițiile statului sunt compensate prin investiții și transfer de tehnologie, în timp de în România… sunt buni doar banii românilor. Și locațiile, date gratis,,,scrie Sputnik.

Cele 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, pe care România urmează să le achiziţioneze de la Guvernul SUA, începând cu anul 2017, costă 3,9 miliarde USD, fără TVA, iar plata urmează a se face înaintea livrărilor, potrivit unui proiect de lege elaborat de MApN şi pus în dezbatere publică.

În expunerea de motive a proiectului de lege se menţionează că totalul estimat al achiziţiilor este de 3,9 miliarde USD fără TVA, începând cu anul 2017, şi fără sumele necesare realizării infrastructurii.

 

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...