spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeSUA nu mai vrea plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad

SUA nu mai vrea plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad

-

Viraj de 180 de grade sau nouă gafă a diplomaţiei americane în dosarul sirian ? Intrebarea merită pusă după ce ambasadoarea americană pe lângă ONU a declarat că « prioritatea noastră nu mai este plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad. », transmite RFI.

- Reclama -

In urmă cu 24 de ore, Nikki Haley spunea că « este imposibil de lucrat cu un om capabil să folosească armele chimice contra propriului său popor ». Câteva ore mai târziu, aceeaşi ambasadoare americană pe lângă ONU spunea că « trebuie să ne alegem bătăliile. Când privim situaţia, constatăm că trebuie să ne schimbăm priorităţile iar prioritatea noastră nu mai este să ne concentrăm ca să-l gonim pe al-Assad ». Pe scurt, Washington îşi va concentra eforturile pentru a găsi o soluţie politică la conflict.

- Advertisement -

O declaraţie ce este un viraj de 180 de grade al diplomaţiei americane care de la începutul conflictului, acum 6 ani, estima că plecarea de la putere a preşedintelui sirian este singura soluţie care ar putea readuce pacea în ţară. Din martie 2011 încoace, SUA au sprijinit numai grupurile opoziţiei care combat regimul de la Damasc. Declaraţia ambasadoarei americane pe lângă Naţiunile unite a provocat aşadar nedumerire şi supărare în rândul opozanţilor care au reafirmat că « refuză orice rol, actual sau pe viitor, pentru Bashar al-Assad ».

Inclusiv proprii colaboratori ai lui Haley au fost uimiţi de declaraţiile ambasadoarei şi au fost apoi nevoiţi să rectifice tirul. In opinia lor, ambasadoarea în fapt vroia să spună că administraţia Trump nu mai este axată strict pe soarta lui Bashar al-Assad ci şi pe înfrângerea organizaţiei stat islamic şi pe eliminarea influenţei iraniene din Siria. Frédéric Pichon, un cercetător şi specialist al Orientului mijlociu, interviuvat de colegii noştri de la redacţia în limba franceză, spune însă că « Trump va accentua lucrurile începute déjà sub Obama şi anume va lăsa dosarul sirian pe mâna ruşilor ».

- Advertisement -

Cum a fost primită la Damasc noua poziţie a americanilor ?

In fine să mai spunem că 24 de ore după declaraţia doamnei Haley, Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze, estima şi el că « nu trebuie să ne focalizăm pe soarta lui al-Assad ca să obţinem un acord de pace în Siria ».

Negocierile inter-siriene menite să ducă la un armistiţiu au fost reluate ele de o săptămână la Geneva dar analiştii îşi pun puţine speranţe în găsirea unui compromis, atât de mare este prăpastia între diverşii beligeranţi.

Niciun cuvânt, niciun comentariu pentru moment la Damasc apropos de repoziţionarea americanilor dar nu încape îndoială că vestea a fost primită ca o victorie de regimul al-Assad. După ani de zile de punere la zid, dictatorul sirian capătă o gură mare de oxigen, ba chiar de legitimitate. Nikki Haley nu-l mai consideră pe al-Assad decât « jenant ». « SUA se raliază astfel vocabularului folosit de Rusia » notează un specialist al conflictului citat de ziarul Le Monde.

Publicaţie care e de părere că « noua repoziţionare a diplomaţiei americane loveşte din plin în laborioasele negocieri de pace de la Geneva ». Pe lângă faptul că discuţiile devin şi mai asimetrice – Damascul are déjà sprijinul Rusiei şi al Iranului, acum a scăpat şi de presiunea americanilor – Washington nici măcar nu şi-a trimis negociatorul special la Geneva, o săptămână după debutul noii runde de discuţii. Semn al dezinteresului crescând al americanilor pentru acest dosar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img