SUA investesc militar în Ungaria și Slovacia de 20 ori mai mult față de România

0

SUA va investi în baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de lângă orașul Câmpia Turzii, județul Cluj, în cadrul unui amplu program de „contracarare a pericolului rusesc” în Europa de Est, finanțat cu 200 milioane de dolari. Din acest total, bazei aeriene din Cluj îi vor reveni 2,95 milioane dolari, anunță portalul Military Times.

Cele 200 milioane de dolari alocate Europei de Est vor fi destinate lucrărilor de reparații, construcției unor structuri militare americane și instalații în bazele aeriene ale SUA.

Totodată, americanii vor investi în baza aeriană Kecskemet din Ungaria 55,4 milioane de dolari. În cazul Slovaciei, 22 de milioane de dolari vor fi destinate aeroportului Sliac şi 24 milioane pentru baza aeriană Malacky.

Practic investițțile în Ungaria și Slovacia sunt de peste 20 ori mai mari decât cele din România. 

Legislația anuală privind apărarea pentru anul fiscal 2018, semnată pe 12 decembrie de către președintele Donald Trump, autorizează secretarul Forței Aeriene să cumpere terenuri și să construiască instalații în afara Statelor Unite. Planul anual de cheltuieli pentru apărare include aproximativ 214 milioane de dolari în vederea construcției unor instalații în Islanda, Norvegia și Europa de Est.

Fondurile alocate fac parte din „Inițiativa Europeană de Descurajare” („European Deterrence Initiative”, EDI). Cunoscută anterior drept „Inițiativa de Reasigurare Europeană” (ERI), EDI a fost inițiată la câteva luni după unirea Crimeii cu Rusia și declanșarea violențelor în Estul Ucrainei.

„În timp ce SUA investesc foarte mult în construirea acestor baze aeriene, nu există planuri pentru staționarea permanentă a trupelor sau navelor aeriene americane. Bazele vor servi ca noduri rotative în care trupele și platformele aeriene din SUA vor veni și vor pleca, după necesitate. Majoritatea bazelor au găzduit avioane americane și anterior”, a declarat Comandamentului forţelor SUA în Europa, maiorul Juan Martinez, pentru Military Times.