spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAnalizeSUA, Germania, Franţa, UK şi Italia îngrijorate de situaţia din Kosovo

SUA, Germania, Franţa, UK şi Italia îngrijorate de situaţia din Kosovo

-

Cinci țări occidentale și-au exprimat duminică „îngrijorarea” cu privire la blocajul politic care împiedică Kosovo să aibă un nou guvern, la două luni după alegerile legislative, informează AFP.

„Situația politică actuală din Kosovo ne îngrijorează”, au scris ambasadorii la Pristina ai Franței, Germaniei, Marii Britanii, Italiei și SUA într-un comunicat comun. Ține de „responsabilitatea liderilor Kosovo” de a oferi țării balcanice o majoritate parlamentară și un guvern”, au mai scris ei.

Joi, la peste două luni de la alegerile legislative din 11 iunie, parlamentul kosovar nu a reușit să-și aleagă președintele. Alegerile din Parlament sunt o etapă cheie pentru formarea unei majorități care ar trebui să-i permită președintelui Hashim Taci să desemneze un candidat la postul de prim-ministru.

În comunicatul lor, cele cinci țări occidentale consideră vital ca „deputații aleși să asiste la ședințe și să permită (parlamentului) să înceapă să lucreze”.

Kosovo se confruntă cu numeroase provocări, printre care „nevoia de a-și dezvolta economia, de a consolida statul de drept, perspectiva europeană și relațiile sale cu Serbia. Cetățenii Kosovo merită un parlament și un guvern capabile să facă față acestor provocări”, consideră ambasadorii celor cinci țări.

Parlamentul de la Pristina urmează să se reunească luni pentru a încerca din nou să-și aleagă președintele.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...