spot_img
22.9 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăEconomieAgriculturaSUA dă petrol iranian Turciei

SUA dă petrol iranian Turciei

-

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat vineri că Washingtonul va scuti temporar opt ţări de la aplicarea sancţiunilor reinstituite de SUA împotriva Iranului, fără să precizeze care sunt acestea, confirmând însă că printre ele nu se află niciuna din UE, relatează agenţiile AFP şi EFE.

- Reclama -

Cele opt ţări vor avea acceptul temporar al SUA de a continua importurile de petrol iranian, ‘dar numai pentru că ele au arătat că fac eforturi importante pentru a-şi diminua către zero importurile de petrol’ din Iran, a indicat Pompeo în timpul unei conferinţe de presă telefonice.

Cu şase dintre aceste ţări Washingtonul a încheiat un acord în acest sens, în timp ce cu celelalte două continuă negocierile, iar lista ar putea fi publicată luni.

Unii observatori cred că astfel de derogări vor primi Coreea de Sud, India, Turcia şi probabil chiar China. Surse politice de la Ankara au anunţat deja că Turcia se numără printre ţările care vor putea să cumpere în continuare petrol iranian.

Pompeo a precizat că nu se vor acorda derogări Uniunii Europene, care a decis crearea unei entităţi speciale prin care să fie ocolite sancţiunile americane împotriva Iranului şi să fie protejate companiile europene.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...