SUA dă înapoi în criza nord coreeană

0

Statele Unite rămân deschise la un posibil dialog cu Coreea de Nord, care a decis să nu-și execute pentru moment proiectul de lansare de rachete spre teritoriul american Guam, a declarat marți secretarul de stat american, informează AFP.

„Suntem mereu interesați de a găsi o cale spre dialog, dar depinde de el”, a afirmat Rex Tillerson despre Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean a declarat că vrea „încă să observe comportamentul idiot și stupid al yankeilor” înainte de eventuala lansare a rachetelor, a anunțat marți agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA. Dacă ei „persistă în acțiunile lor iresponsabile și periculoase în Peninsula Coreea”, Coreea de Nord va lua măsurile care au fost „deja anunțate”, a adăugat cu toate acestea agenția.

„Nu am niciun răspuns la deciziile sale pentru moment”, a precizat șeful diplomației americane, care a răspuns scurt la o întrebare a presei după ce a prezentat raportul anual al Statelor Unite privind libertatea religioasă în lume.

Rex Tillerson a declarat deja că administrația americană este gata să negocieze cu Coreea de Nord, dar cu condiția ca Phenianul să renunțe la ambițiile sale nucleare.

„Statele Unite vor să negocieze cu Phenianul”, a asigurat el cu o zi înainte. Dar pentru a negocia cu emisarii lui Kim Jong-un, diplomația americană cere o dovadă de bună-credință din partea lor, ce ar putea lua forma unei „încetări imediate a amenințărilor provocatoare, a testelor nucleare, lansărilor de rachete și altor teste de armament”.