spot_img
24.3 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAnalizeSUA avertizează asupra pericolului unor posibile ”dezordini în masă” în Republica Moldova...

SUA avertizează asupra pericolului unor posibile ”dezordini în masă” în Republica Moldova după alegerile de duminică

-

Ambasada SUA în Moldova atenţionează cetăţenii americani, aflați în ziua scrutinului parlamentar la Chișinău, asupra pericolului unor posibile dezordini în masă, după 24 februarie.Anunțul misiunii diplomatice vine după întrevederea ambasadorului SUA în R.Moldova, Dereck Hogan cu șeful statului, Igor Dodon, transmite RFI.

Potrivit unui comunicat de presă, publicat pe site-ul Ambasadei SUA în R.Moldova, ”alegerile parlamentare naționale sunt programate pentru 24 februarie. Ca și în trecut, după alegeri, pot avea loc mari demonstrații. Aceste manifestații pașnice pot deveni periculoase în orice moment. Protestele de amploare pot afecta traficul în oraș”, avertizează misiunea dimplomatică de la Chișinău.

În același timp, ambasada vine cu mai multe recomandări, printre care evitarea locurilor unde au loc protestele, cetățenii să fie precauți dacă ajung în regiunea demonstrațiilor, să urmărească presa locală pentru a fi informați, să aștepte dacă sunt întârzieri de trafic sau drumurile sunt blocate și să-și examineze planurile de securitate.

Trebuie spus că, în timpul campaniei electorale, șeful statul a avut mai multe întrevederi cu diplomați străini, acreditați în R.Moldova. Dodon le-a atras atenția asupra pericolului de destabilizare a situației politice, după scrutinul de duminică.

La întrevederea cu ambasadorul SUA în R.Moldova, șeful statului spune că a acordat o atenție deosebită campaniei electorale din Moldova.”Mi-am exprimat speranța că alegerile parlamentare se vor încheia cu respectarea standardelor internaționale, ceea ce va permite recunoașterea legitimității acestora. O asemenea evoluare a evenimentelor va contribui la menținerea stabilității politice în Republica Moldova”, a declarat Dodon.

Președintele moldovean, liderul informal al Partidului Socialiștilor din R.Moldova (PSRM), formațiune cotată cu cele mai mare șanse la alegerile din 24 februarie, a îndemnat deja cetățenii să fie gata pentru proteste de amploare, dacă vor fi înregistrate încălcări grave, temei pentru invalidarea alegerilor parlamentare.

”PSRM solicită tuturor susținătorilor săi și tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care nu sunt indiferenți față de soarta țării, să fie pregătiți pentru proteste pe o perioadă nedeterminată. PSRM apelează la toți partenerii externi ai Republicii Moldova, precum și la structurile internaționale care monitorizează alegerile, pentru a asigura integritatea procesului electoral”, afirmă socialiștii.

Anterior, Comisia Electorală Centrală l-a atenționat pe Igor Dodon că se implică în campania electorală, lucru nepermis de legislația electorală.   

Recent, la o întâlnire cu mai mulți studenți ai Universității de Stat, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan a vorbit despre alegerile parlamentare și cât de important este ca acestea să fie libere și corecte. Totodată, diplomatul i-a îndemnat pe cetățeni să iasă într-un număr cât mai mare la vot.

”La 24 februarie, cetățenii Moldovei vor vota în cadrul alegerilor parlamentare, un moment critic în dezvoltarea democratică a țării. În timpul întâlnirilor avute cu liderii dvs. din întreaga țară, am precizat foarte clar că Statele Unite fac apel la autoritățile moldovenești de toate nivelele să asigure un proces electoral liber, corect și transparent în care toți candidații pot participa în condiții egale, fără teama de a fi hărțuiți sau intimidați. Și, mai presus de toate, să asigure respectarea voinței poporului în urma scrutinului”, a menționat Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan într-un discurs în fața studenților de la facultatea Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img