Statele Unite consideră că proiectul Nord Stream 2, un gazdoct care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetică a Europei, a declarat, sâmbătă, secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, informează Reuters.
Polonia, Ucraina şi statele baltice se tem că proiectul va creşte dependenţa Europei de gazul provenit Rusia şi va ajuta Kremlinul să obţină un venit adiţional de câteva miliarde de dolari în plus.
„Ca şi Polonia, Statele Unite se opun conductei de gaz Nord Stream 2. Percepem proiectul ca un act de subminare a energiei totale şi a stabilităţii Europei”, a declarat Tillerson la Varşovia, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu ministrul polonez de Externe.
Gazoductul Nord Stream 2 este un proiect fabricat în Rusia cu susţinere la vârful politicii din Germania şi finanţat de marile companii energetice ale Bătrânul Continent,
Proiectul a primit finanţare de la cinci companii puternice de pe piaţa energiei europene. Este vorba despre OMV (Austria), Engie (Franţa), Uniper – desprinsă din grupul EON (Germania), Wintershall (Germania) şi Shell (companie anglo-olandeză). Gazoductul ar urma să fie finalizat în anul 2019.
Dacă planurile vor merge până la capăt, importurile de gaze ruseşti ar putea însemna 50% din totalul pieţei de gaze naturale a Germaniei şi va concentra, într-o singură rută, între 70% şi 80% din totalul exporturilor de gaze naturale ruseşti spre Europa.