spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăCulturăStrigoii necunoscuți ai lui Enescu

Strigoii necunoscuți ai lui Enescu

-

de dr. Alex Todericiu

- Reclama -

Imaginați- vă că în Germania s-ar fi descoperit o simfonie necunoscută a lui Beethoven! Cum ar fi reacționat presa? Uita lumea de imigranți, Angela, AfD &Pegida pentru câteva zile bune! Beethoven, ar fi ajuns pe prima pagină a jurnalelor! S-ar bloca fb-ul!

- Advertisement -

În anul 2018, un dirijor român de 31 de ani înregistrează, tocmai la Berlin, o opera a marelui George Enescu! Puțin cunoscută în țară, nu prea interesa pe nimeni… Nu e cazul în Germania. CD-ul a fost lansat public la București pe 01.09.2018. Așa a dorit dirijorul! 

În România însă, succesul lui Gabriel Bebeșelea în promovarea culturii naționale e deocamdată încă puțin cunoscut.

- Advertisement -

La sfârșitul anului trecut, aceluiași Bebeșelea îi reușea un concert fenomenal la pupitrul orchestrei sale clujene pe scena “sălii aurii” a Musikverein-ului vienez. Tocmai de Ziua Națională a României. Acolo unde se desfășoară cunoscutul concert de anul nou.

Establishment-ul muzical cult bucureștean a reacționat palid. Clujenii le dăduseră clasă. Sala arhiplină, cronicile din gazetele vieneze au fost formidabile. Clujenii s-au mobilizat, au găsit și fondurile necesare, au ajutat ICR-ul si concertul a avut loc. Și nu degeaba! La sfărșit, vienezii s-au sculat în picioare, Bebeșelea interpretând ca bis, o piesă a lui George Enescu care cuprinde și melodia “Deșteaptă-te Române!”

Cunoscătorii știu că și Enescu a debutat, la 16 ani, pe scena Ateneului Român, abia după ce-i apăruseră 44 de recenzii elogioase în presa pariziană.

Publicul (printre care românii din străinătate și nu numai) și-ar dori să-l propună pe Gabriel Bebeșelea pentru o distincție de stat a României! Lui i-a reușit să-l readucă în actualitate pe Enescu cu “Strigoii”, iar această reușită nu a grevat cu nimic bugetul statului roman… Alte amănunte despre dirijor, vezi gabrielbebeselea.com!

În 2018 Gabriel Bebeșelea (n. 1987), prim-dirijor la Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj, va propune patru noi prime audiții absolute, piese necunoscute ale lui George Enescu: oratoriile “Ahasuerus” (mitul evreului rătăcitor, A.T.) și “La vision de Saul”, “Ouverture triomphale” și “Ouverture tragique”. CD-uri cu Bebeșelea dirijând aceste ultime descoperiri la pupitrul unei orchestre străine, urmează!

Interpretarea “Poemei Române”, din 1. septembrie 2018, cu Bebeșelea la pupitrul Orchestrei Filarmonicii G. Enescu a fost … chiar nemaiauzită. Din culisele sălii Ateneului Român au răsunat clopotele și flautul iar corul bărbătesc a cântat pe scenă. Detalii, vor spune unii. Doar că, nu-i tot una cum se aude. Filarmonica cântă piesele aceluia care îi dă numele. Interpretarea, chiar trebuie să fie de referință!

În pauza concertului de deschidere a celei de a XVI-a ediții a Concursului internațional G. Enescu, autografe cu… Bebeșelea și “Strigoii”! După poemul lui Mihai Eminescu, din 1876.

“Strigoii”, piesă de tinerețe, un oratoriu în trei părți, o descoperire internațională, de importanță pentru cunoașterea operei enesciene, cu un titlu care “se vinde” bine, datorată evident aceluiași Bebeșelea!

Dirijorului i-a reușit prima înregistrare mondială cu opera compusă în 1916 de George Enescu. La pupitrul Orchestrei Simfonice Radio Berlin, o coproducție Deutschlandfunk Kultur și casa de discuri austriacă Capriccio. CD-ul poate fi achziționat în România la librăriile Humanitas, la un preț de RON 73,-

Bebeșelea a oferit un autograf pentru flux24.ro. Am fotografiat coperțile CD-ului, vezi anexa!

Distribuția: Alin Anca, Rodica Vica, Tiberius Sima, Bogdan Baciu! După cum se poate citi, mai sunt amintiți: academicianul Cornel Țăranu (reconstruction) și compozitorul Sabin Păutza (orchestration).

Bebeșelea s-a impus, iar booklet-ul conține, prezentarea trilingvă a textului lui Mihai Eminescu (română, germană, engleză), traducerea în limba germană fiind datorată reginei Carmen Sylva.

“Strigoii”, e titlul CD-ului firmei Capriccio! În limba română.

Herr Präsident, îl cunoașteți pe dirijorul Gabi Bebeșelea de pe vremea când dirija mai des la Hermannstadt (Sibiu). Credeți că dirijorul ar merita distincția pe care Dumneavoastră ați putea să i-o acordați de în anul centenar?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img