de Felicia Nichita Toma, preluare Zorile Bucovinei, Cernăuți
Noi, românii din Cernăuți, din Ucraina, sperăm în susținerea Patriei noastre istorice pentru a putea dăinui ca neam pe pământurile străbune. Fără sprijinul României neamul românesc din Ucraina riscă să dispară
(Vizita Excelenței Sale Alexandru-Victor Micula, Ambasadorul României în Ucraina, și a domnului Ciprian Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte al României, la românii din Cernăuți)
Din inițiativa dnei Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, liderii comunității românești din ținut au avut o întâlnire cu Excelența Sa domnul Ambasador al României în Ucraina, Alexandru-Victor Micula, cu domnul Ciprian Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte al României.
Cu cântece din comoara străbună a neamului, având-o solistă pe mica vedetă, o voce promițătoare a Bucovinei, Daria Crețu, au fost întâmpinați înalții oaspeți în Palatul Național al Românilor din Cernăuți, tinerii mesageri ai cântecului popular românesc, membrii Ansamblului Etnofolcloric Model ”Izvoraș” din Ropcea, purtători de datini și comori străbune, cunoscuți și apreciați pentru autenticitatea repertoriului, dar și a costumului popular păstrat în lada cu zestre a neamului, conduși de artista Victoria Costinean, Maestru al Artelor, cunoscută cântăreață, dulcea noastră privighetoare de pe Valea Siretului.
Regizat ingenios de dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, și moderat cu eleganță de jurnalista, interpreta Carolina Jitaru, evenimentul a început cu momentul festiv de înmânare de către Excelența Sa domnul Ambasador Alexandru-Victor Micula a ordinului ”Merit Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea Culturii”, acordat de președintele României Klaus Iohannis , jurnalistei, publicistei Maria Toacă, scriitorului Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului ”Monitorul Bucovinean”, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, dnei Aurica Bojescu, cadru didactic în învățământul preuniversitar, secretar și membru fondator al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”,pentru contribuția adusă la promovarea limbii și literaturii române, pentru păstrarea tradițiilor românești și promovarea imaginii României în Ucraina.
A fost mai mult o zi a mulțumirilor, căci toți vorbitorii au adresat mulțumiri Statului Român, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Consulatului General al României la Cernăuți, pentru susținerea financiară a proiectelor implementate, întâlnirea vizând și probleme prioritare, cele mai acute fiind păstrarea liceelor academice și după 2027, a bisericilor ortodoxe românești, lipsa de unitate a românilor din această parte de Țară. Într-un cuvânt, lupta pentru păstrarea limbii române în școală și biserică, dezbinarea între români, probleme la care s-au referit liderii de societăți: Nicolae Șapcă, Aurica Bojescu, Rodica Timiș, Maria Toacă, Ștefan Hostiuc, Iurie Levcic, Dumitru Caulea, Eugen Tovarnițchi, profesor la Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, Sorina Palamariu, starostele satului Horbova, comuna Ostrița, Marian Guraliuc, directorul Liceului din Voloca, Nicolae Bodnariuc, directorul școlii din Oprișeni, metodista Lilia Govornean, etc., probleme care nu pot fi soluționate fără ajutorul Patriei noastre istorice – România, și fără de care neamul românesc din Ucraina riscă să dispară.
E trist și dureros că etnicii români din Ucraina trebuie să-și apere și să-și protejeze nu doar limba, ci și sfintele altare. Având, pentru prima dată, posibilitate să se întâlnească cu un demnitar de rang înalt de la Secretariatul de Stat pentru Culte al României, despre timpurile dificile, grelele încercări la care e supusă Biserica Ortodoxa Româna din cadrul BOU, cu lacrimi de durere au vorbit despre pericolul pierderii sfintelor noastre biserici, înălțate și renovate cu contribuția Statului Român, a enoriașilor români băștinași, unde serviciul divin se oficiază în limba română, pe care unii reprezentanți ai PȚU, bisericii ortodoxe autocefale ucrainene, vor să le preia, slujitorii altarelor – protopopul de Hliboca Ion Gorda, paroh al Bisericii ”Sfântul Nicolai” din Voloca, Pavel Paulencu, paroh al Bisericii ”Înălțarea Sfântului Duh” din Cernăuți, Gheorghe Covalciuc, paroh al Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Maidan, Storojineț, în curtea căreia își doarme somnul de veci boierul Iancu cavaler de Flondor, Făuritorul Unirii Bucovinei cu România, fiul protopopului Vasile Covalciuc, care a fost internat de urgență în spital la terapia intensivă cu probleme cardiace în consecința percheziției de către organele de securitate a locuinței familiei sale și învinuirii nejustificate aduse fiului său, care a studiat, locuiește din 2007 și servește sfântul altar în regiunea Moscova, Rusia.
Despre consecințele dezastruoase la care ne putem aștepta în caz că pierdem școala, biserica, ne-a amintit Arhimandritul Visarion, parohul Bisericii ”Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Broscăuții Vechi, sat românesc ucrainizat, unde doar ”bătrânii mai cunosc limba română”.
O situație catastrofală e și în școlile noastre unde 300 de copii învață în clase ucrainene, iar 35 în clase cu predarea în limba română, iar statul român le susține financiar prin proiecte. În clase cu predarea în română din 20 elevi doar 5 cunosc româna, și profesorii trebuie să le predea și în ucraineană, iar directorii să accepte pentru a păstra școlile cu statut cu clase în limba română. Liceul nr 13 din Cernăuți cu limba ucraineană de predare, a ales româna ca a doua limbă străină, în timp ce nepoții celor care sunt distinși cu ordine de președintele României învață în școli cu predare în limba ucraineană. Cine va studia în liceele cu limba română, dacă nu sunt elevi? Cine-i vinovat de numărul mic de studenți de la Catedra de Română, Universitatea de Stat din Cernăuți, că instituția duce lipsă de studenți români?
Excelența Sa domnul Alexandru-Victor Micula, care nu pentru prima dată se întâlnește cu comunitatea românească la Cernăuți, ne cunoaște bine problemele, a opinat pentru unitatea românilor de aici, care se află într-o dezbinare totală. Mai dezbinați ca în prezent n-au fost nicicând. Excelența Sa s-a referit la un document elaborat de guvernul ucrainean ce prevede drepturile minorităților fiind înaintat spre negocieri țărilor UE, care va fi validat, apoi vor veni experți să discute cu lideri ai comunităților, care urmează să prezinte propuneri concrete referitoare la educație, etc.
Ascultând durerile și problemele românilor din nordul istoric al Bucovinei, Secretarul de stat Ciprian Olinici a specificat că Statul român nu se implică în problemele Patriarhiei Române, dar urmărește să fie respectate drepturile tuturor cetățenilor în ce privește libertatea religiei, că în România există un vicariat al Bisericii ucrainene, iar în lăcașele de cult ale ucrainenilor se slujește în limba lor maternă. că există un cuvânt ”Reciprocitate”, în acest sens a stabilit un dialog cu Viktor Elenski, omologul său ucrainean, ce trebuie respectat pentru a afla din timp problemele ce apar, pentru a putea fi rezolvate.
Dar pentru a obține cele dorite, trebuie, în primul rând, să existe unitate între români, dorința de a păstra sfintele relicve – limba, credința, și, desigur, să avem sprijinul Patriei noastre istorice. Fără sprijinul României neamul românesc din Ucraina e sortit dispariției.
Sperăm în susținerea Patriei noastre istorice pentru a putea dăinui ca neam pe pământurile străbune.