spot_img
4 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăAnalizeStrategia lui Viktor Orbán: Trebuie consolidată proprietatea ungară și planul economic. Piețele...

Strategia lui Viktor Orbán: Trebuie consolidată proprietatea ungară și planul economic. Piețele de profit vizate și investiții majorate în străinătate

-

- Reclama -

Premierul ungar Viktor Orbán a afirmat necesitatea de a evita cinci capcane în economie în următorii zece ani, pentru ca Ungaria să aibă succes. El a precizat că prima capcană este cea a proporţiei ridicate a proprietăţii străine, iar a doua faptul că marile companii de export au un rol dominant şi nu există suficiente întreprinderi mici şi mijlocii care să exporte.

- Reclama -

În viziunea prim-ministrului, a treia capcană este capcana soldului negativ al profitului, a patra este capcana dualităţii, iar a cincea rămânerea în urmă a zonelor rurale.

- Advertisement -

El a explicat că, între 2010 şi 2020, s-a înregistrat o îmbunătăţire spectaculoasă a ponderii proprietăţii maghiare în sectorul energetic, în cel bancar şi în mass-media, dar “stăm prost” în domeniul asigurărilor, în industria telecomunicaţiilor, industria materialelor de construcţii şi cea alimentară. El a subliniat că în absenţa capitalului străin Ungaria nu este competitivă, nu există ocuparea totală a forţei de muncă şi nici tehnologii noi, prin urmare nu se poate promova o politică împotriva investiţiilor străine, însă în acelaşi timp trebuie consolidată proprietatea ungară.

El a menţionat că, în timp ce în 2010 existau 2000 de companii autohtone cu capacitate de a exporta, numărul lor se ridică azi la 12 000 de companii, însă 80% din veniturile din export sunt generate de companii cu capital străin şi doar 20% le revine firmelor ungare. În consecinţă, obiectivul este creşterea contribuţiei companiilor autohtone la exporturi până la 30%. Premierul apreciază că este nevoie de pieţe cu profit mai mare decât cele occidentale: Balcanii şi China trebuie să fie zonele vizate.

- Advertisement -

Vorbind despre capcana soldului negativ al profitului, el a explicat că multe companii autohtone se extind în străinătate, dar nu ne descurcăm bine în comparaţie regională. “Trebuie să insistăm asupra investiţiilor externe, trebuie să ne mobilizăm instrumentele, cunoştinţele, abilităţile”, pentru ca firmele ungare capabile de a produce profit să poată câştiga poziţii solide în domeniul lor de activitate, a spus premierul.

Despre dualitatea menţionată ca a patra capcană, el a afirmat: companiile străine sunt mai productive în Ungaria decât cele ungare. În acelaşi timp, tendinţa este încurajatoare, deoarece productivitatea companiilor autohtone creşte mai rapid decât a celor străine, astfel dualitatea este în scădere, a subliniat.

Prim-ministrul a numit slaba dezvoltare a zonei rurale cea de a cincea capcană. El consideră, totuşi, că satul are şi el valoarea sa, pentru că traiul la ţară la acelaşi standard ca cel din oraş face parte din identitatea Ungariei, ţara nu are interesul să renunţe la această moştenire de civilizaţie extraordinară care este sistemul satelor.

În opinia lui Viktor Orbán, aceste capcane pot fi evitate doar cu ajutorul resurselor financiare, ceea ce înseamnă că statul trebuie să contribuie şi în viitor. “Avem nevoie de bani, din reduceri de taxe, sprijinirea investiţiilor, subvenţii pentru capital, credite şi garanţii, prin contribuţia instrumentelor statului”, a precizat premierul.

El a menţionat din bugetul anului 2021 o sumă egală cu 12% din PIB a fost alocată pentru acest obiectiv şi aceste dezvoltări, în timp ce anul acesta s-a prevăzut în acest scop 15% din PIB.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img