spot_img
20.5 C
București
sâmbătă, septembrie 24, 2022
AcasăExterneSTENOGRAME EXPLOZIVE: SUA, NATO, Germania și UE au cerut Ucrainei să lase...

STENOGRAME EXPLOZIVE: SUA, NATO, Germania și UE au cerut Ucrainei să lase Rusia să anexeze Crimeea

-

Statele Unite, Germania, NATO și Uniunea Europeană au cerut guvernului de la Kiev să nu reacţioneze la anexarea Crimeei, scrie EU Oberver care spune că aşa ar arăta stenogramele unei reuniuni de criză, ţinute acum doi ani de liderii Ucrainei, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Reuniunea, prezidată de președintele de atunci Oleksandr Turcinov, a avut loc la o săptămână după ce fostul președinte Viktor Ianukovici a căzut de la putere și la o zi după ce forțele speciale ruse au confiscat clădiri guvernamentale în Crimeea.

Turchynov a dorit să declare stare de război și să declanşeze operaţiuni militare.

Dar miniștri și alţi participamţi la discuții l-au avertizat că Ucraina nu putea face acest lucru singură și că Occidentul nu ar ajuta Kievul într-o asemenea situaţie.

Arseni Yatsenyuk, care de-abia preluase conducerea guvernului,  a  spus că este „păcat”Statele Unite  au retras două nave de război ale Flotei a şasea, care au fost staționate în Marea Neagră.

Întrebat de Turchynov dacă NATO  se teme să ajute Ucraina, premierul a răspuns: „În mediul de astăzi, în mod clar.”

El a afirmat că statele occidentale doresc să evite un conflict militar cu Rusia, în mijlocul Europei.

Iulia Timoșenko, fost premier care tocmai fusese eliberată din închisoare și care a participat la întâlnire cu titlu informal, a  spus că situaţia din Crimeea semăna cu cea din Georgia din 2008.

Războiul din 2008 a început atunci când luptători controlaţi de Rusia au atacat trupele georgiene din regiunea separatista Osetia de Sud . Când preşedintele georgian, Mihail Saakasvili,  a declanşat o ofensivă spre capitala Osetiei de Sud, Țhinvali, Rusia a invadat Georgia. Saakașvili a crezut că SUA sau NATO îl vor ajuta. Dar nimeni nu a facut-o, a atras atenţia Timoşenko.

Iar Valentin Nalivaicenko, șeful informaţiilor la cabinetul lui Turchynov, a repetat avertizarea: „Americanii si germanii –  toţi ne cer într-o singură voce să nu înceapă nici o acțiune, deoarece,  după cum o arată informaţiile lor, Putin va folosi aceasta pentru a începe o invazie teren pe scară largă.”

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...