Cele șase voturi prin care i-a fost ridicată imunitatea Elenei Udrea şi a fost încuviinţată arestarea sa le-au pus probleme mari deputaților din conducerea Camerei, transmite Digi 24.
La un moment dat, nici ei nu mai știau pentru ce anume se votează. Rătăciţi printre hârtii, Valeriu Zgonea şi ceilalţi membri ai Biroului Permanent au fost nevoiţi să-şi suspende şedinţa pentru a face ordine. Au preferat să rămână totuși în sala de şedinţă pentru a nu se face de râs în faţa presei care aştepta să i se explice procedura de vot.
Confruntaţi cu cererile pentru ridicarea imunităţii Elenei Udrea, membrii conducerii Camerei Deputaţilor au capitulat în faţa vrafului de dosare şi a rapoartelor de pe masă. Deputaţii s-au încurcat în iţele procedurilor, arătându-se bulversaţi cu privire la ce trebuie să voteze. Cel mai nedumerit s-a dovedit a fi chiar preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Iar discuţia care a urmat între membrii conducerii Camerei ar putea figura într-un film de comedie.
„Deci, primul dosar care a venit este… Nu vă supăraţi pe mine, dacă eu înţeleg ceva! (…). Nu ştiu unde se află în rapoartele făcute, pentru că nu scrie nimeni ce aprobăm. Domnule Ciucă, ce am aprobat noi?”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor:
„Nu ştiu ce este aici, dar ştiu că primul pe care l-am aprobat în urmă cu o săptămână a fost începerea urmăririi penale cu privire la anumite fapte în dosarul Bute”, a spus Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice.
„Aţi făcut patru puncte, unde sunt rapoartele din spate, dacă au venit? (…) Mergem mai departe. Punctul 3. Este punctul 4 pe ordinea de zi sau punctul 5, domnule Tobă?”, a spus Zgonea.
„Unde scrie urmărirea penală”, a spus Georgică Tobă, şeful departamentului legislativ.
În faţa atâtor semne de întrebare, Valeriu Zgonea a cerut suspendarea şedinţei Biroului Permanent. Colegii au fost de acord, cu un singur amendament.
„Suspend lucrările şedinţei, pentru că staff-ul tehnic nu a fost în stare să pregătească materialele. Nu stau să fac aşa ceva (…) Vă rog frumos, ne bulversăm toţi. Lăsăm o jumătate de oră şi facem din nou”, a spus Zgonea.
„Cred că un sfert de oră este destul să stăm în sală, pentru că, dacă ieşim, domnule preşedinte, trebuie să şi spunem ce am făcut”, a spus Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD.
„De ce să spunem? Ce, este vina noastră?”, a spus Zgonea.
Sursa: Stenograma Biroului Permanent a Camerei Deputaţilor, 9 februarie 2015
A urmat trasarea măsurilor de precauţie la vot pentru deputaţi.
„M-am edificat, sper să fiu suficient de edificat (…) Voturile le facem în ordinea pe care am citit-o eu. Şase voturi cu bile, separat. Nu facem unul cu altul, pentru că ne ameţim şi iese scandal”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Singura rugăminte este ca de la primul vot să mă sprijiniţi să fie ordine în sală, să stea fiecare la locul lui”, a spus Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor.
„Dumneata ştii, ca şi noi, chiar dacă-i rugăm, o să facă tot ce ştiu”, a spus Valeriu Zgonea.
Sursa: Stenograma Biroului Permanent a Camerei Deputaţilor, 9 februarie 2015
Cu membrii conducerii lămuriţi cu privire la ordinea de vot, parlamentarii au avut nevoie totuşi de peste cinci ore să voteze cererile de urmărire penală şi de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea.
„Nu aşa „unde scrie”. Care este punctul de pe ordinea de zi pe care-l aprobăm? Raportul. Care dintre rapoarte? 4, 5, 6, 7, 8? Care?”, a întrebat Zgonea.