spot_img
36 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăExterneStatul italian dă anual un miliard de euro Bisericii Catolice

Statul italian dă anual un miliard de euro Bisericii Catolice

-

A ajuns aproape la un miliard de euro suma primită de Biserica catolică pentru 2018 de la statul italian în baza sistemului ”Opt la mie”, procentaj care exprimă cota de contribuție voluntară din impozitele anuale pe venituri. Datele, transmise de Ministerul economiei și finanțelor din Peninsulă, au fost prezentate presei joi, 24 mai 2018, de președintele Conferinței Episcopale Italiene, cardinalul Gualtiero Bassetti. Cifra alocată Bisericii catolice prin mecanismul de redistribuire a contribuției a întrunit anul acesta 81,22 la sută dintre opțiuni – la același nivel cu anii imediat precedenți – însumând 997.973.199,26 de euro, transmite Radio Vatican.

- Reclama -

Potrivit deciziilor luate la recenta adunarea plenară a episcopilor din Peninsulă (21-24 mai 2018), pentru ”exigențele de cult și activitățile pastorale” au fost alocate 355,5 milioane de euro, în timp ce 275 de milioane de euro au fost destinate inițiativelor caritative, atât pentru proiectele din țările în curs de dezvoltare cât și pentru necesitățile bisericești de relevanță națională. În fine, pe salariile și pensiile preoților se vor cheltui aproape 367,5 milioane de euro.

În Italia, potrivit datelor oferite pe 2016 de Institutul central de susținere a clerului, aflat în subordinea Conferinței episcopale italiene, în cele 26.000 de parohii își desfășoară apostolatul aproximativ 32.200 de preoți – diecezani și călugări –, la care se adaugă peste 3.000 de preoți care nu mai sunt în activitate din motive de vârstă sau de sănătate, și aproape 500 de preoți care sunt misionari în alte țări. Salariul lunar al unui preot catolic în Italia se situează între 800 de euro și 1.300 de euro pentru un episcop cu vechime.

Mecanismul financiar de impozitare cu opt la mie a veniturilor personale (IRPEF), îi permite statului italian să distribuie fondurile colectate atât propriilor instituții cât și religiilor care au încheiat o înțelegere publică de finanțare, în funcție de opțiunile indicate personal și voluntar în declarația anuală de venituri. Sistemul ”Opt la mie” a fost introdus în 1985, după revizuirea concordatului dintre Sfântul Scaun și Italia, prin care Bisericii catolice i se recunoaște calitatea de beneficiar public al fondurilor colectate prin impozitele la stat. Contribuția este voluntară, cel care declară veniturile fiind liber să destineze cota de opt la mie Bisericii catolice, altei confesiuni sau religii, fapt care obligă instituțiile religioase la transparență financiară și la publicarea anuală a bilanțului și a cheltuielilor. Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul dedicat https://www.8xmille.it/.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...