spot_img
28 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalize"Statul de drept" olandez în mâna crimei organizate: Asasinate acoperite de autorități

„Statul de drept” olandez în mâna crimei organizate: Asasinate acoperite de autorități

-

Autorităţile olandeze au comis erori protejând trei persoane ameninţate de crima organizată, între care cunoscutul jurnalist Peter R. de Vries, a concluzionat miercuri o anchetă privind circumstanţele crimelor lor, relatează AFP conform Agerpres.

Biroul olandez de Investigaţie pentru Securitate (OVV) a acuzat în special poliţia şi ministerul public că nu au împărtăşit toate informaţiile relevante şi ca au lipsit semnale de ameninţare esenţiale.

- Advertisement -

Aceste crime din anturajul lui Nabil B., un martor cheie în procesul baronului drogurilor Ridouan Taghi, au şocat Olanda. Fratele său Reduan a fost asasinat în 2018, avocatul său Derk Wiersum în 2019, iar Peter R. de Vries, consilierul şi confidentul său, a fost ucis în 2021.

„Sistemul de supraveghere şi protecţie trebuie să fie mai bine pregătit şi echipat pentru a face faţă ameninţărilor grave ale crimei organizate”, a spus OVV într-un comunicat.

„Metoda standard de lucru nu este suficientă pentru a evalua această ameninţare şi a decide măsurile de securitate”, a adăugat sursa citată.

Din cauza „lumilor separate din cadrul procuraturii şi poliţiei”, sistemul de supraveghere nu a primit întotdeauna „toate informaţiile disponibile despre ameninţare în timpul anchetei” legate de Nabil B., potrivit OVV.

„Semnalele persoanelor ameninţate ele însele nu au fost considerate informaţii concrete”, relevă ancheta.

Reduan B. insistase, de exemplu, asupra siguranţei apropiaţilor săi. Cu toate acestea, „nu fuseseră încă luate măsuri de securitate concrete pentru el” la momentul uciderii sale în compania sa, în nordul Amsterdamului, potrivit anchetei.

OVV a denunţat şi „presupunerile” pe care s-a bazat securitatea persoanelor ameninţate, de exemplu că „avocaţii nu sunt ţinta unui atac, pentru că pot fi înlocuiţi”.

Mai mult, „deşi au existat motive pentru a ajusta măsurile de securitate pentru Peter R. de Vries, procurorul general (…) nu a făcut acest lucru”.

Drept urmare, şi în pofida insistenţei mai multor părţi, „nu au existat măsuri de securitate structurale pentru apariţiile mediatice” ale jurnalistului, conchide OVV.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img